Visum en zorgverzekering

Je hebt geen verblijfsvergunning nodig, maar wel een zorgverzekering. Neem daarom vooraf contact op met je zorgverzekeraar om te controleren of jouw verzekering voldoende dekking biedt.

Studievisa

Voor een studie op Sint-Maarten heb je geen verblijfsvergunning nodig. Voor Nederlanders in het buitenland geldt geen registratieplicht. Registratie gebeurt uitsluitend op vrijwillige basis. Als je bent uitgeschreven uit het Nederlandse bevolkingsregister, word je geacht jezelf in te schrijven bij de buitenlandse gemeente waar je woont. Soms wordt in het reisadvies echter wel geadviseerd om je te laten registreren. De ambassade wil je dan in noodgevallen kunnen bereiken. Een Nederlands rijbewijs is ook geldig op Sint-Maarten; een internationaal rijbewijs is niet vereist.

Werken tijdens je studie op Sint-Maarten

Als Nederlander heb je geen werkvergunning nodig om te werken op Sint-Maarten. Wel moet je een Verklaring Toelating van Rechtswege aanvragen bij het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao of het Arubahuis. Met deze verklaring krijg je een zogenoemde verblijfstitel om te werken.

Zorgverzekering

Het is verstandig om voor vertrek contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Dan weet je precies waar je aan toe bent als je medische hulp nodig hebt tijdens je studie op Sint-Maarten. Dit zijn dingen die je kunt vragen aan je verzekeraar:

  • Biedt mijn verzekering dekking op Sint-Maarten?
  • Zo ja, tot welk bedrag?
  • Als ik medische hulp nodig heb op Sint-Maarten, moet ik de rekening dan zelf voorschieten en achteraf declareren?
  • Heb ik op Sint-Maarten een internationale zorgpas nodig en zo ja, hoe kom ik daaraan?
  • Maakt het voor de verzekering iets uit welke dokter ik kies op Sint-Maarten?

Zodra je weet in welke gevallen je zorgverzekering dekking biedt, kun je inschatten of je nog een aanvullende reisverzekering moet afsluiten.

Ga voor meer informatie over je zorgverzekering in het buitenland naar het Zorginstituut Nederland. Ook de factsheet 'Ziektekostenverzekering studenten in het buitenland' bevat informatie over de zorgverzekeringswet en jouw specifieke situatie.

Factsheet Ziektekostenverzekering studenten in het buitenland(56 kB)

Laatste wijziging: 14-12-2016 05:10