Suriname

Suriname heeft heel veel te bieden. Denk bijvoorbeeld aan de zeer gemêleerde en vriendelijke bevolking en de mooie natuur.

Feiten en cijfers

Suriname ligt aan de noordkust van Zuid-Amerika, grenst aan Brazilië, Guyana en Frans Guyana en heeft ongeveer 560.000 inwoners. Die zijn verdeeld over vier grote etnische groepen: Hindoestanen, Javanen, Creolen en Marrons. Die laatste worden ook wel Boslandcreolen of Bosnegers genoemd. Zij stammen af van de Afrikaanse slaven die wisten te ontsnappen uit de slavernij en zich in het oerwoud vestigden. Kleinere bevolkingsgroepen zijn de Indianen, Chinezen, Boeroes (blanken), joden en Brazilianen.

Suriname werd in 1975 onafhankelijk van Nederland en is nu een presidentiële republiek met een kamerparlement, de Nationale Assemblee. Nederlands is de officiële taal. Daarnaast worden er onder andere Sranan Tongo, Hindoestaanse en Javaanse talen gesproken. 

Economie

De Surinaamse economie steunt op de export van mijnbouwproducten (bauxiet, aardolie en goud), landbouwproducten (rijst en bananen) en visserij (garnalen). Dankzij stabiel economisch beleid en gestegen prijzen voor goud, bauxiet en olie is de economische groei ongeveer 5%. Toch zegt de bevolking dat haar koopkracht daalt.

Cultuur

Suriname kent warme, vriendelijke en hartelijke bewoners. Echte levensgenieters. Het is vrij bureaucratisch en daarom belangrijk om mensen te (leren) kennen die zaken voor je kunnen regelen. Het openbaar vervoer rijdt niet op vaste tijden, maar regelmatig.

Onderwijs

De Anton de Kom Universiteit (Adekus) is de enige universiteit in Suriname. Adekus begon in 2002 met de invoering van de bachelor-masterstructuur. Ze doet dat in nauwe samenwerking met Belgische universiteiten, een samenwerking die moet leiden tot kwaliteitsverhoging van Adekus. De bachelor- en mastergraden moeten gaan aansluiten op de Europese graden. Ook heeft Suriname een aantal hbo-instellingen.

Het hoger onderwijs in Suriname is tamelijk schools. Studenten leren vooral wat boeken en docenten hun voorleggen. Nederlands is de officiële taal in Suriname. Het hoger onderwijs vindt voornamelijk plaats in het Nederlands. Sommige particuliere instellingen gebruiken Engels. De belangrijkste taal van Suriname is het Sranan Tongo. Het is handig als je dat een beetje verstaat.

Uitgebreide informatie over het Surinaamse onderwijssysteem vind je in de pdf Onderwijssysteem Suriname.

Onderwijssysteem Suriname (130 kB)

Laatste wijziging: 10-08-2018 11:54