Studie in Suriname

Suriname heeft een universiteit en een aantal instellingen voor hoger beroepsonderwijs. Het land heeft de bachelor-masterstructuur ingevoerd.

Studiemogelijkheden in Suriname

Suriname kent een binair systeem in het hoger onderwijs. Suriname heeft één universiteit met vijf faculteiten en een aantal onderzoeksinstituten. Daarnaast heeft Suriname een aantal instellingen voor hoger beroepsonderwijs.

Er zijn goede mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek in Suriname, onder meer op het gebied van biologie, mijnbouw, rechten, sociologie en antropologie. Het land is populair onder hbo-studenten, bijvoorbeeld in de richtingen pedagogiek, toerisme, marketing en communicatie.

Voor informatie over het onderwijsaanbod kun je kijken op de sites van de onderwijsinstellingen.

Anton de Kom Universiteit van Suriname

Academie voor Hoger Kunst en Cultuuronderwijs (AHKCO)

Polytechnic College (PTC)

Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL)

Stichting Jeugdtandverzorging

Stichting Centrale Opleiding voor Verpleegkundigen en Beoefenaren van Aanverwante Beroepen (COVAB)

Hogeronderwijssysteem

Het Nederlandse onderwijssysteem heeft model gestaan voor Suriname. Ook na de onafhankelijkheid in 1975 heeft Suriname de trends in Nederland gevolgd. De kwaliteit van het onderwijs werd in ieder geval tot de onafhankelijkheid van Suriname gelijk gesteld aan die in Nederland. Het hoger onderwijs in Suriname is tamelijk schools. Studenten leren vooral wat boeken en docenten hun voorleggen.

De Anton de Kom Universiteit heeft de bachelor-masterstructuur ingevoerd. Bacheloropleidingen zijn teruggebracht naar drie jaar. De diploma’s moeten weer vergelijkbaar worden met de Europese diploma’s. De opleidingen in het hoger beroepsonderwijs duren drie of vier jaar en zijn veelal vergelijkbaar met twee of drie jaar onderwijs in dezelfde richting in Nederland.

Onderwijssysteem Suriname (130 kB)

Laatste wijziging: 10-08-2018 11:55