Turkije - Istanbul - Omar

Omar deed een stage marketing: "Hoe vet is het om in een stad te zijn, waar je een totaal verschillende cultuur hebt en een compleet andere taal moet spreken?"

  • Opleiding: Marketing
  • Instelling: Nova College
  • Buitenlandervaring: Stage
  • Locatie: Istanbul
  • E-mail: omar_aumaj[at]hotmail.com

Omar

Hoe lang ben je in het buitenland geweest?

Drie maanden (jammer genoeg veel te kort).

Hoe heb je je stageplek gevonden?

Mijn school had een stageplek voor mij geregeld.

Hoe heb je je stage gefinancierd?

Ik heb een beurs van het Leonardo da Vincifonds gekregen en geld meegenomen. Het is raadzaam om van te voren geld te sparen. Je bent minimaal €1000 tot 1200 per maand kwijt.

Moest je zelf nog veel regelen?

Ja, ik moest zelf erg veel regelen: de beurs, contact maken met mijn stagebedrijf en een appartement huren. Dat was het lastigste. Het zou natuurlijk veel fijner zijn als scholen dit al voor je kunnen regelen, want er komt al heel veel bij kijken.

Hoe lang van tevoren begon je met de voorbereidingen?

Twee maanden van te voren.

Hoe en waar vond je huisvesting?

Ik vond een appartement via www.sahibinden.tr. Er stond dat ik een zelfstandige kamer kreeg, maar toen moest ik het ineens met drie anderen delen. Daar ben niet mee akkoord gegaan natuurlijk. Gelukkig had ik een back-up. Via een vriend die ook in Istanbul stage liep kon ik een ander appartement huren.

Hoeveel geld was je ongeveer kwijt aan levensonderhoud?

De huur was € 400 euro per maand. Ik zat midden in Taksim. Daarnaast was ik nog ongeveer € 200 euro per week kwijt aan andere dingen (100 euro aan drank).

Hoe zag je leven in het buitenland eruit?

In het begin heel eng. Ik ben zonder vrienden gegaan, dus ik kende niemand daar. De eerste twee weken waren ook niet leuk. Toen heb ik bij mijzelf de knoop doorgehakt en gezegd: ‘Ik ga vrienden maken’. Daarna heb ik erg veel vrienden gemaakt via Erasmusfeestjes, Couchsurf-meetings via Facebook en lekker stappen. Mijn leven in Istanbul was top. Erg stroef begonnen, maar naarmate de tijd vorderde heb ik zo veel genoten van de stad, mijn vrienden en mijn stage. Een geweldige ervaring die ik nooit zal vergeten.

Is Istanbul een aanrader voor anderen?

Als ik terugkijk, dan is het een van de mooiste ervaringen van mijn hele leven. Istanbul is een heel andere wereld. Het is mooi om te zien hoe de oosterse en westerse cultuur samengaan. De stad zelf heeft een magische atmosfeer, de mensen zijn super gastvrij en ze kunnen het vaak heel erg waarderen dat je stage wilt lopen in hun land.

Had je nog last van een taalbarrière?

Ik ben van origine Afghaans ben, dus kon ik de taal makkelijk oppikken en mijzelf de weg wijzen. Bij de Turken is Engels niet hun sterkste kant, maar je ziet vandaag-de-dag hier ook een sterke ontwikkeling in, vanwege het toerisme. Op scholen is het een must om Engels te leren. Dus steeds meer mensen spreken de taal. Zeker vijftig procent van de mensen die je aanspreekt kan je de weg wijzen mocht je vragen hebben.

Heb je tips voor scholieren of studenten die nog naar het buitenland gaan?

Neem deze kans met beide handen aan, stress niet al te veel en zorg dat je met iemand gaat. Mocht je in je eentje gaan, ga dan naar plekken gaat waar ook veel studenten zijn met wie je makkelijk in contact komt. Die precies hetzelfde meemaken als jij en ook nieuwe contacten willen leggen. En geniet vooral, want het is een kans die je nu makkelijk kan pakken en die je over tien jaar niet zo snel kan maken.

Waarom zou iedereen eigenlijk een tijdje naar het buitenland moeten gaan?

Naast dat dit een geweldig avontuur is, is dit ook een ultieme uitdaging voor jezelf en voor jou eigen ontwikkeling. Hoe vet is het om in een stad te zijn, waar je een totaal verschillende cultuur hebt en een compleet andere taal moet spreken? Je gaat leren om op je eigen benen te staan. Hier heb je alleen maar profijt van in je verdere toekomst.

Omar

Laatste wijziging: 30-07-2019 16:52