Financiering

Hoewel de kosten voor een studieprogramma aan een Turkse (staats)universiteit relatief goedkoper zijn dan in Nederland, moet je op de een of andere manier toch je studieavontuur financieren. Zoek van te voren uit of je een beurs kunt aanvragen of je studiefinanciering kunt meenemen.

Collegegeld

De hoogte van het collegegeld is afhankelijk van de universiteit (staatsinstellingen of particuliere universiteiten) en het programma. De collegegelden variëren van een paar honderd euro tot € 1.350 per jaar.

Voor particuliere universiteiten liggen de bedragen een stuk hoger, tussen de € 4.500 en € 18.000 per jaar. Engelstalige programma’s zijn over het algemeen duurder dan Turkse programma’s.

Voor inschrijf- en boekengeld kun je uitgaan van een bedrag van € 80 tot € 150 per semester.

Studiefinanciering

In veel gevallen kun je studiefinanciering ontvangen tijdens je studie in het buitenland. Als voorwaarde moet je als voltijdstudent ingeschreven blijven staan aan een Nederlandse universiteit of hogeschool en moet je studie deel uitmaken van je Nederlandse opleiding.

Wil je je volledige studie in het buitenland volgen? Dan moet je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) aanvragen of je je studiefinanciering mee mag nemen. Bij DUO vind je alles over de voorwaarden, aanvullende informatie en de manier van aanvragen.

Studiebeurzen voor Turkije

Turkije doet sinds 2003 mee met de Erasmusbeurs van de Europese Commissie, waarmee je kunt studeren of stage lopen binnen Europa. Deelnemende universiteiten en hogescholen maken onderling afspraken over het aantal studenten dat ze uitwisselen. Informeer bij je studiecoördinator of jouw instelling deelneemt en welke mogelijkheden er zijn.

De Turkse overheid verstrekt met name beurzen aan studenten uit Azië, Afrika en Oost-Europa. Er zijn daarom weinig beurzen voor studenten uit andere landen. De Nuffic Beursopener is een handige zoekmachine voor buitenlandse beurzen en fondsen. Je kunt ook zoeken op studierichting.

Begroting

Als je een beurs aanvraagt moet je altijd een begroting opstellen. Hoe je dat kan doen en waar je allemaal rekening mee moet houden, vind je in de voorbeelden en richtlijnen op deze website.

Meer weten?

De zoekmachine voor buitenlandse beurzen en fondsen van Nuffic
www.beursopener.nl

Een Europese zoekmachine voor beurzen en fondsen
www.scholarshipportal.eu

Buitenlandse studiebeurzen zoeken
www.goabroad.com/scholarships-abroad

Turkse studiebeurzen zoeken
www.studyinturkey.com/content/sub/financial_aid_scholarships.aspx 

Laatste wijziging: 09-12-2019 12:59