Studie in Turkije

Er zijn in Turkije 102 staatsuniversiteiten en 52 private universiteiten. Op een aantal universiteiten, zoals de Boğaziçi Üniversitesi, de Orta Dogu Teknik Üniversitesi en de Bilkent Üniversitesi is Engels de onderwijstaal. Daarnaast zijn er universiteiten die bepaalde studieprogramma’s in het Engels of tweetalig aanbieden. Een enkele studierichting wordt in het Duits of Frans gegeven.

Studiemogelijkheden in Turkije

In Turkije kun je hoger onderwijs volgen aan een staatsuniversiteit (Devlet Universiteleri) of aan een non-profit foundation university. Zo'n private universiteit mag geen winst maken. Toch is studeren daar duurder dan studeren aan een staatsuniversiteit. Alle instellingen geven zowel wetenschappelijk als hoger beroepsonderwijs.Op studyinturkey.com kun je zoeken naar programma’s.

Hogeronderwijssysteem

Het hoger onderwijs in Turkije kent een unitair systeem, zonder onderscheid tussen het hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs. Om die reden komt een universitaire opleiding in sommige gevallen beter overeen met een Nederlandse hbo opleiding.

De universiteiten bieden vierjarige opleidingen die leiden tot het 'Lisans Diplomasi'. Het niveau van dit diploma is doorgaans vergelijkbaar met dat van een bachelordiploma van een Nederlandse hogeschool of universiteit in dezelfde richting. De universiteiten waar Engels de instructietaal is, verlenen een bachelorgraad.

De studierichtingen geneeskunde, tandheelkunde en diergeneeskunde sluiten af met een Yüksek Lisans Diplomasi en wie dit behaald heeft, kan in principe beginnen aan een promotie.

Na het Lisans Diplomasi kun je een eenjarig programma volgen dat leidt tot een specialisatiecertificaat. Je kunt ook kiezen voor een vervolgprogramma van anderhalf jaar (zonder scriptie) of twee jaar (met scriptie), waarmee je het Yüksek Lisans Diplomasi behaalt. Dat diploma is vergelijkbaar met de Europese mastergraad.

Lees meer over het onderwijssysteem in Turkije

Kenmerken

In Turkije staat de docent hoog in aanzien. Dat betekent dat je als student een andere verhouding met hem of haar hebt dan je in Nederland gewend bent.

Aan een aantal universiteiten, zoals de Bogazici Universitesi, de Orta Dogu Teknik Universitesi en de Bilkent Universitesi is Engels de instructietaal. Daarnaast zijn er universiteiten die bepaalde studieprogramma’s in het Engels of tweetalig aanbieden. Enkele programma’s worden in het Duits of Frans aangeboden. Ook veel particuliere instellingen onderwijzen in het Engels.

Hogeronderwijsinstellingen in Turkije

Universiteiten worden bij wet opgericht. Alle staatsuniversiteiten en particuliere instellingen en alle programma’s die opleiden voor een graad moeten centraal worden erkend door de YÖK (de Raad voor Hoger Onderwijs).

Een lijst met hogeronderwijsinstellingen in Turkije vind je via de Engelse versie van de website van YÖK.

Meer weten?

Website van de Yüksek Ögretim Kurulu, de Raad voor het Hoger Onderwijs
www.yok.gov.tr/en/

Algemene informatie over studiemogelijkheden in Turkije
http://studyinturkey.com/

Studieprogramma’s zoeken
www.studyportals.eu

Website van de Turkse NARIC
www.enic-naric.net/index.aspx?c=Turkey

Nederlands Instituut voor Hoger Onderwijs in Ankara
www.nihankara.org

Laatste wijziging: 11-09-2020 10:30