Visum en zorgverzekering

Wanneer je in Turkije gaat studeren, heb je een studievisum nodig. Dat kun je aanvragen bij het Turkse consulaat. Na aankomst in Turkije moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Zorg ook dat je een geldige zorgverzekering hebt, naast de verplichte lokale zorgverzekering.

Studievisa

Je kunt een toeristenvisum aanvragen bij het Turkse consulaat in Rotterdam. Daarvoor moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na terugkeer naar Nederland nog minstens drie maanden geldig is.

Werken tijdens je studie in Turkije

Het is voor internationale studenten niet toegestaan om te werken in Turkije. Hiervoor heb je namelijk een werkvergunning nodig. Turkse universiteiten staan echter wel open voor buitenlandse onderzoekers. Neem contact op met je universiteit om hier informatie over in te winnen.

Zorgverzekering

Universiteiten in Turkije hebben een medisch centrum waar je terecht kunt voor gratis medische hulp. We raden je echter met klem aan om zelf ook een geldige zorgverzekering te hebben. Internationale studenten zijn namelijk verantwoordelijk voor de kosten van ziekenhuisopname en andere medische zorg die het medisch centrum niet biedt.

Studenten die langer dan zes maanden een Turkse verblijfsvergunning hebben, worden automatisch geregistreerd bij de Turkish Social Security Institution (SGK). De Turkse overheid stelt echter voor alle internationale studenten verplicht dat zij een lokale zorgverzekering afsluiten bij de SGK. Studenten zijn verantwoordelijk voor de kosten hiervan. Het international office van je gastuniversiteit kan je helpen bij dit proces.

Ga voor meer informatie over buitenlandsituaties naar het Zorginstituut Nederland.

Laatste wijziging: 08-10-2019 14:15