Zuid-Korea

Zuid-Korea, ook wel ‘Land of Morning Calm’ genoemd, wordt omringd door grootmachten als China, Japan en Rusland. Het wordt daardoor vaak over het hoofd gezien. Zuid-Koreanen zijn trots dat zij, ondanks de vele aanvallen van hun buurlanden in het verleden en de langdurige bezetting door Japan tussen 1910 en 1945, door de eeuwen heen hun eigen taal en cultuur wisten te behouden.

Chaebols

Na de Koreaanse oorlog van 1950 tot 1953 is het land uit de armoede getrokken onder het dictatoriale regime van president Park Chung-hee in samenwerking met de ‘chaebols’, grote familiebedrijven zoals Samsung, LG, SK en Hyundai.

Pijlers

Chaebols vormen vandaag de dag nog steeds de pijlers van de Zuid-Koreaanse economie. Met Samsung voorop zijn de chaebols verantwoordelijk voor 36 procent van de Zuid-Koreaanse economie. ‘What is good for Samsung is good for Korea’, is de gevleugelde uitspraak.

Confucianisme

De samenleving is gebaseerd op het confucianisme, een leer waarbij loyaliteit en respect voor ouderen hoog in het vaandel staan. Voorouderverering is een van de belangrijkste elementen in het confucianisme.

Status

Onderwijs is de sleutel tot succes in Zuid-Korea. Wetenschappers hadden lang de hoogste status in de samenleving. Dat is een van de redenen waarom de Amerikaanse missionarissen zo succesvol hun scholen konden oprichten rond 1900. Zij legden ook de basis voor de grootste universiteiten van vandaag zoals Yonsei University en Ewha Women University.

Onderwijssysteem

Het huidige onderwijssysteem is gebaseerd op het Amerikaanse onderwijssysteem. De vermenging met het bedrijfsleven is groot. Veel instellingen worden medegefinancierd door de chaebols.

Meer weten?

Lees de Commisceo Global Culture Guide over Zuid-Korea, Zuid-Koreaanse gewoontes en gebruiken en wat fun facts

Laatste wijziging: 04-04-2019 11:58