Zwitserland

In Zwitserland kun je grote hoogtes bereiken, zowel letterlijk als figuurlijk. Zwitserland is een van de toplanden voor innovatie en onderzoek. Einstein bedacht er dat energie gelijk is aan massa. Vat je ‘m? Dan ben je klaar voor Zwitserland.

Feiten en cijfers

Zwitserland ligt in de Alpen en is iets kleiner dan Nederland. Er wonen ongeveer 7,7 miljoen inwoners. Zwitserland is een federale republiek en bestaat uit 26 kantons. Het heeft officieel geen hoofdstad, maar in de praktijk vervult Bern deze functie.

Zwitserland is neutraal sinds 1815. Het is lid van de VN, maar geen lid van de NAVO en de Europese Unie. Wel heeft Zwitserland sterke (economische) relaties met de EU. Zwitserland is lid van het Schengengebied, dus als Nederlander hoef je geen paspoort te laten zien. Het land heeft een eigen munteenheid: de Zwitserse Frank (CHF).

In Zwitserland worden meerdere talen gesproken. Ongeveer tweederde van de bevolking spreekt Duits, eenvijfde spreekt Frans en een kleine groep spreekt Italiaans en Reto-Romaans.

Kennis en onderzoek

Zwitserland heeft weinig grondstoffen en moet het hebben van dienstverlening, technologie en kennis. Financiële dienstverlening, chemische en farmaceutische industrie, de vervaardiging van precisie-instrumenten, en toerisme zijn de voornaamste bronnen van bestaan. Zwitserland is een belangrijk centrum voor wetenschappelijk onderzoek en heeft veel Nobelprijswinnaars voortgebracht.

Het grootste laboratorium voor nucleair onderzoek ter wereld, CERN, ligt in Zwitserland. In het laboratorium staan zes deeltjesversnellers, waarmee 6.500 wetenschappers uit 80 landen onderzoek doen naar elementaire deeltjes. Als bijeffect is in CERN het World Wide Web uitgevonden.

Onderwijs

Zwitserland investeert veel in onderwijs en is een van de toplanden voor studie en onderzoek. Ongeveer 21% van de studenten komt uit het buitenland. Het hoger onderwijs is binair en heeft een bachelor-masterstructuur. Er zijn 12 universiteiten.

Verder zijn er instellingen voor toegepaste wetenschappen, pedagogische hogescholen en enkele private instellingen. De onderwijstalen zijn afhankelijk van de regio waarin de instellingen zijn gevestigd. Jaarlijks gaan een paar honderd Nederlandse studenten (met een overheidsbeurs) naar Zwitserland.

Meer weten?

Onderwijssysteem Zwitserland (150 kB)

Laatste wijziging: 23-07-2019 16:43