Studie in Zwitserland

Zwitserland steekt veel geld in het onderwijs, onderzoek en innovatie. Vooral in bètastudies heeft Zwitserland een reputatie hoog te houden. Zwitserse universiteiten hebben veel vrijheid om hun eigen programma’s samen te stellen. De onderwijstaal is afhankelijk van de regio waar je gaat studeren.

Hogeronderwijssysteem

Zwitserland heeft net als Nederland een binair hoger onderwijssysteem. Wetenschappelijk onderwijs kun je volgen aan Universitäten en Eidgenössische Technische Hochschulen. Hoger beroepsonderwijs volg je aan Fachhochschulen (inclusief Musik- und Kunsthochschulen).

Het Zwitserse hoger onderwijs heeft een bachelor-masterstructuur. Daarnaast volgen studenten nog altijd de traditionele Diplom- en Licence-opleidingen.

Er zijn in Zwitserland tien universiteiten, twee federale technische universiteiten, negen gespecialiseerde hogescholen en vijftien pedagogische hogescholen. Verder is er een aantal private instellingen voor onder meer bestuurskunde en ontwikkelingsstudies.

De officiële talen in Zwitserland zijn Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans. De onderwijstalen zijn afhankelijk van de regio waarin de instellingen zijn gevestigd.

Kenmerken

In Zwitserland heerst een open en democratische onderzoekssfeer. De kwaliteit van het (hoger) onderwijs is van wereldklasse. Ongeveer 21% van de studenten in Zwitserland is internationaal.

Zwitserse hoger onderwijsinstellingen hebben veel vrijheid om zelf programma’s samen te stellen. De opleidingen in de Duitstalige gebieden verschillen qua duur en inhoud van die van de Franstalige gebieden. De toelatingsprocedures verschillen per instelling.

Niveau onderwijs

Het niveau van het Zwitserse Diplom of Licence is vergelijkbaar met dat van een mastergraad in het wetenschappelijk onderwijs.

De niveaus van de bachelor- en mastergraden in het Zwitserse wetenschappelijke onderwijs zijn vergelijkbaar met de bachelor- en mastergraden in het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs.

Het niveau van het Diplom in het hoger beroepsonderwjis (nominaal 4-jarige opleiding) is vergelijkbaar met een bachelorgraad in het hbo. De bachelor- en mastergraden van een Fachhochschule zijn ook vergelijkbaar met een hbo-bachelor en -master.

Hogeronderwijsinstellingen in Zwitserland

Het universitair onderwijs wordt verzorgd aan tien universiteiten (Universitäten) en twee federale technische universiteiten (Eidgenössische Technische Hochschulen).

Op de universiteiten in Basel, Bern, Lucerne, St Gallen en Zurich wordt Duits gesproken. Op de universiteiten in Genève, Lausanne en Neuchâtel is de voertaal Frans, en in Lugano Italiaans. De universiteit van Freiburg (of Fribourg) is de enige tweetalige (Duits en Frans). De federale technische universiteiten bevinden zich in Zürich (Duitstalig) en Lausanne (Franstalig).

Universitair onderwijs wordt verder gegeven aan negen gespecialiseerde hogescholen, veertien pedagogische hogescholen en aan een aantal particuliere instellingen voor onder meer bestuurskunde en ontwikkelingsstudies.

Hoger beroepsonderwijs wordt gegeven aan de Fachhochschulen. Kunstopleidingen vallen onder het hoger en middelbaar beroepsonderwijs.

Bekijk een overzicht van erkende hogeronderwijsinstellingen op www.swissuniversities.ch.

Meer weten?

Onderwijssysteem Zwitserland (150 kB)

Lees meer over de organisatie van het Zwitserse hogeronderwijssysteem

Lees meer over studeren in Zwitserland

Laatste wijziging: 12-09-2018 13:59