Spanje - Castellón de la Plana - Iris

Iris liep stage bij een architectenbureau in Castellón de la Plana: "De werkwijze daar is heel anders. Dat is zo leuk om een keer mee te maken."

  • Opleiding: Bouwkunde, vormgeving en architectuur
  • Instelling: Nova College
  • Buitenlandervaring: Talencursus en stage
  • Locatie: Castellón de la Plana

Iris en vriendinnen

Hoe lang ben je in het buitenland geweest?

Ik ben heb een half jaar stage gelopen bij een architectenbureau in Castellón de la Plana in Spanje.

Hoe vond je je stageplek?

Ik deed eerst een maand een talencursus in Spanje. In die maand zocht het taleninstituut voor mij een stageplek. Ze keken goed naar wat ik wilde doen. Het hoofd van het taleninstituut ging met mij mee om kennis te maken met het bedrijf en de collega’s. Ik vond dat netjes geregeld. Door alle lieve mensen van het instituut voelde ik me eigenlijk helemaal niet alleen in het buitenland!

Iris strandHoe heb je het gefinancierd?

Ik kreeg een beurs van Erasmus+. Hiermee kon ik mijn reis naar Spanje volledig betalen. Ook heb ik mijn studiefinanciering laten omzetten naar uitwonend in het buitenland. Ik kreeg ook een aanvullende beurs en extra geld omdat ik mijn OV-reisproduct liet stopzetten. Dat was voldoende. Ik heb geen moment gedacht dat ik op mijn geld moest letten.

Was er al iets voor je geregeld?

Mijn school had eigenlijk alles heel erg goed geregeld. Alle formulieren die ik moest invullen en alle informatie stond gewoon voor me klaar als ik vragen had.

Moest je zelf nog veel regelen?

Ik hoefde alleen mijn studiefinanciering en OV-reisproduct om te zetten.

Hoe en waar vond je huisvesting?

Dat regelde het taleninstituut in Castellón. Ik kreeg van te voren op papier te zien waar het appartement was, hoeveel kamers het had, wat de route naar de taalschool was, met wie ik er zou wonen en wat er de regels waren. En ze brachten me er de eerste keer naar toe en gaven een kleine uitleg over alles in het appartement.

Beviel het appartement?

Ik kwam bij vier Franse meiden in een appartement. Helaas klikte het niet en regelde het taleninstituut (in overleg met mij) een kamer voor mij in huis bij een 65-jarige Spaanse vrouw. Na een week dacht ik: ‘dit is de beste keuze die ik hier heb gemaakt’.

Iris enorme pan etenWaarom beviel het je wel bij de hospita?

Ik kon het zo ontzettend goed vinden met de haar. Mijn Spaans ging ook echt in een heel hoog tempo vooruit. Daardoor kon ik me ook steeds beter verstaanbaar maken in het dagelijks leven en op mijn stage.

Hoeveel geld was je ongeveer kwijt aan levensonderhoud?

Ik was ongeveer €100 euro per maand kwijt. Het viel mee omdat Spanje erg goedkoop is.

Hoe zag je leven in het buitenland eruit?

De eerste maand kreeg ik elke dag Spaanse les bij het taleninstituut. De lessen waren van 9 tot 1, de rest van de dag was ik lekker vrij. Die tijd besteedde ik met mijn Spaanse boeken in het zonnetje. Tussen 2 en 5 is er siësta, dus er was overdag niks open.

Hoe beviel je stage?

Mijn stage was echt geweldig. Ik heb er zoveel geleerd en mogen doen. Ik mocht onder andere een badkamer ontwerpen. Een hoteleigenaar wilde al zijn badkamers veranderen en had mijn ontwerp uitgekozen. De werkwijze daar is heel anders. Dat is zo leuk om een keer mee te maken.

Iris in de kroegKon je veel vrienden maken?

Elke donderdagavond werd er een tandem georganiseerd, zodat studenten en Spaanse studenten van elkaar konden leren. Het was de bedoeling dat er 30 minuten Spaans werd gepraat en 30 minuten Engels. Dat was echt super leuk, want daardoor heb ik 2 Spaanse meiden leren kennen. Daar ging ik veel mee om. Pas geleden zijn ze naar Nederland gekomen om mij weer eens te zien. Echt super!

Heb je tips voor scholieren of studenten die nog naar het buitenland gaan?

Verdiep je in het land waar je naartoe gaat. Zo kom je daar niet aan zonder kennis van cultuur en taal. Ik heb een maand Spaanse les genomen zodat ik niet alleen ‘Hola’ en ‘Cómo estás’ kon zeggen. De mensen daar vinden het sowieso al heel erg leuk als je het probeert.

Waarom zou iedereen eigenlijk een tijdje naar het buitenland moeten gaan?

Het is een ervaring die je echt nooit gaat vergeten. Het is zo goed voor je ontwikkeling en om jezelf echt te leren kennen! Je kan beter spijt hebben van de dingen die je hebt gedaan, dan van de dingen die je niet hebt gedaan!

Iris

Laatste wijziging: 30-07-2019 16:51