Studie in Spanje

Je kunt in Spanje studeren aan nationale, openbare of particuliere instellingen. Ze bieden vrijwel allemaal uitstekend onderwijs. Het niveau is vergelijkbaar met dat in Nederland.

Studiemogelijkheden in Spanje

Met een Nederlands vwo-diploma of hbo-bachelor kun je rechtstreeks terecht op een Spaanse universiteit. Een havo-diploma is niet genoeg. Per instelling kunnen er nog aanvullende toelatingseisen gelden. Je moet bijna altijd een taaltoets afleggen en sommige opleidingen (zoals medicijnen) hebben een numerus fixus. Informeer rechtstreeks bij de instelling van je keuze. Spaanse instellingen bieden overigens ook steeds meer Engelstalige opleidingen aan.

 Bekijk een overzicht van de Spaanse universiteiten

Bekijk een overzicht van Engelstalige bachelor- en masteropleidingen in Spanje

Hogeronderwijssysteem

Spanje heeft een bachelor-masterstructuur, maar geen binair systeem zoals Nederland. Spaanse universiteiten bieden zowel wetenschappelijk als hoger beroepsgericht onderwijs (inclusief de kunst- en sportopleidingen). Het niveau van het Spaanse hoger onderwijs komt overeen met dat in Nederland.

De vierjarige opleidingen in het hoger onderwijs worden afgerond met een título de graduado (bachelor). De een- of tweejarige vervolgopleiding wordt afgerond met de título oficial de máster (master). De vierjarige opleidingen kunnen beroepsgericht zijn (vergelijkbaar met hbo), of ze vormen de eerste (bachelor)fase van een universitaire opleiding. Ook de vervolgopleidingen kunnen zowel wetenschappelijk als beroepsgericht van aard zijn.

Traditionele diploma's

Bij sommige opleidingen, voornamelijk in het kunstonderwijs, kun je nog steeds traditionele diploma's behalen: TítuloSuperior de Músicade Danza en Arte Dramático. Deze diploma’s en titels zijn allemaal vergelijkbaar met een bachelor.

Er zijn studies die leiden tot een officiële graad (título oficial) en studies die leiden tot een eigen graad (título propio). Het niveau van deze opleidingen kan niet vergeleken worden met dat van Nederlandse masteropleidingen, omdat deze opleidingen in Spanje niet tot een nationaal erkende graad leiden. Lees meer informatie over het Spaanse onderwijssysteem in de pdf 'Onderwijssysteem Spanje'.

Onderwijssysteem Spanje (203 kB)

Tussenjaar na havo, vwo of mbo

Spanje is een van de populairste landen voor scholieren die een tussenjaar doen na hun eindexamen. Denk jij ook na over een tussenjaar na havo, vwo of mbo? Kijk dan meteen hoe je je het beste voorbereidt op een tussenjaar.

Laatste wijziging: 21-12-2018 10:43