Spanje - Villena - Marije

Marije deed vrijwillegerswerk in Spanje: "Er zijn veel vrijwilligers vanuit de hele wereld en dat is ontzettend leerzaam omdat je hierdoor niet alleen de Spaanse cultuur leert kennen maar ook de cultuur van je collega’s."

  • Buitenlandervaring: Vrijwilligerswerk bij AAP Primadomus via SIW in een tussenjaar
  • Locatie: Villena, Spanje

Marije

31 augustus 2017 was het zo ver: ik vertrok naar Spanje voor een jaar vrijwilligerswerk! Einde van de middag kwam ik aan in Alicante en de volgende dag zou ik de trein nemen naar het stadje waar ik het komende jaar zou gaan wonen.

Via de organisatie SIW (zendorganisatie voor EVS projecten), zag ik dat ik bij AAP Primadomus aan de slag kon als EVS vrijwilliger. Hier heb ik voor gesolliciteerd en ongeveer 4 maanden later vertrok ik voor mijn EVS jaar. EVS staat voor European Voluntary Service en biedt jongeren tot en met 30 jaar de kans om werkervaring op te doen door middel van vrijwilligerswerk in Europa.

Hierbij worden de reiskosten, huisvesting en eten voor je vergoed en je krijgt zelfs nog een beetje zakgeld om leuke dingen mee te gaan doen. Dit hoefde ik dus allemaal niet zelf te betalen! Dat is echt super fijn want hierdoor heb je alleen maar kosten voor uitjes en je abonnementen en verzekeringen in Nederland die doorlopen.

Daarnaast regelden de zendingsorganisatie en de hostingorganisatie (waar ik mijn vrijwilligerswerk deed) het meeste voor mij, of lieten ze mij weten wat ik moest regelen. Zo moest ik bijvoorbeeld bepaalde inentingen hebben voor het werk met de primaten en big cats en de medewerkers van Primadomus hebben mij precies verteld welke ik wel en niet nodig had, ook dit werd vergoed vanuit EVS.

Omdat ik in een klein stadje woonde dat totaal niet toeristisch is, was het leven hier vrij goedkoop. Een drankje op het terras of in een bar kost zo’n 1 tot 2 euro en je kan uit eten voor 5 euro per persoon. Doordat het zo goedkoop is en het weer ’s avonds laat nog erg lekker is, belandden we zeker een aantal keren per week op het terras. De Spaanse jongeren hier zijn erg open en vinden het ontzettend leuk om Engels met je praten. De volwassenen spreken namelijk nog niet zo goed tot nauwelijks Engels, maar gelukkig kregen wij iedere week Spaanse les waardoor wij elkaar toch konden begrijpen.

Op het werk zijn wij met een groep internationale mensen. Er zijn veel vrijwilligers vanuit de hele wereld en dat is ontzettend leerzaam omdat je hierdoor niet alleen de Spaanse cultuur leert kennen maar ook de cultuur van je collega’s en die zijn soms nogal verschillend dan de Nederlandse cultuur. We organiseerden bijvoorbeeld regelmatig international dinners, waarbij iedereen een gerecht uit zijn of haar thuisland bereidde. Hierdoor leer je ook gelijk nieuwe gerechten kennen.

Daarnaast vond ik het ontzettend leerzaam om met wilde dieren te werken. Je kan met eigen ogen zien hoe de dieren zich gedragen als ze in groepen zijn en hoe de transformatie gaat als ze binnen komen en uiteindelijk worden uitgeplaatst.

Ik heb het echt ontzettend naar mijn zin gehad in het jaar dat ik in Spanje zat. Ik kan dan ook iedereen aanraden om eens naar het buitenland te vertrekken. Het is zo leuk om een tijdje in het buitenland te zijn en zoveel nieuwe mensen te leren kennen. Het verandert je kijk op bepaalde zaken en je hebt een ervaring om nooit te vergeten.

Marije

Laatste wijziging: 28-08-2018 17:05