Financiering

Studeren in Spanje, wat gaat dat kosten? Het collegegeld is lager dan in Nederland en er zijn diverse beurzen beschikbaar. WilWeg helpt je met een voorbeeldbegroting.

Collegegeld

De hoogte van het collegegeld is in Spanje gekoppeld aan de studierichting, het aantal studiepunten en de autonome regio waar je gaat studeren. Naast collegegeld moet je ook inschrijfgeld betalen.

Het totale bedrag dat je moet betalen voor een bachelor aan een openbare universiteit ligt tussen de € 500 en € 1.300 per jaar. Voor een bachelor aan een particuliere universiteit liggen de bedragen voor inschrijf- en collegegeld tussen € 5.000 en € 18.000 per jaar, afhankelijk van de graad, de instelling en je studieresultaten.

Particuliere onderwijsinstellingen bepalen zelf de hoogte van het collegegeld. Neem rechtstreeks contact op om na te gaan wat je precies moet betalen. Collegegelden voor een officiële mastergraad of doctoraal, zowel aan openbare als aan particuliere universiteiten, worden door de Spaanse overheid bepaald.

Om te berekenen wat je aan collegegeld moet betalen moet je het aantal credits vermenigvuldigen met het bedrag per credit. Lees meer over de kosten van studeren in Spanje op de website Study in Spain.

Studiefinanciering

In veel gevallen kun je studiefinanciering ontvangen tijdens je studie in Spanje. Als voorwaarde moet je als voltijdstudent ingeschreven blijven staan aan een Nederlandse universiteit of hogeschool en moet je studie deel uitmaken van je Nederlandse opleiding.

Lees meer over studiefinanciering in het buitenland

Wil je je volledige studie in Spanje doen? Dan moet je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) aanvragen of je je studiefinanciering mee mag nemen. Ga naar de website van DUO voor voorwaarden, aanvullende informatie en een aanvraagformulier.

Studiebeurzen voor Spanje

Met een beurs van Erasmus+ van de Europese Commissie kun je studeren of stage lopen binnen Europa. Deelnemende universiteiten en hogescholen maken onderling afspraken over het aantal studenten dat ze uitwisselen. Informeer bij je studiecoördinator of jouw instelling deelneemt en welke mogelijkheden er zijn.

Wil je (een deel van je) master in Spanje doen? Dan kun je bij de Spaanse Microbank een lening afsluiten voor de kosten van je levensonderhoud en collegegeld. Het rentetarief voor deze Masterlening Erasmus+ is gunstiger dan voor reguliere leningen.

Met de zogeheten Beursopener, een online tool, kun je zoeken naar passende buitenlandse beurzen en fondsen. Je kunt ook zoeken op studierichting. 

Verder vind je op de website Study in Spain meer informatie over beurzen.

Begroting

Als je een beurs aanvraagt moet je altijd een begroting opstellen.

Bekijk voorbeelden en richtlijnen voor een begroting

Laatste wijziging: 17-09-2019 14:52