Visum en zorgverzekering

Wil je studeren en werken in Spanje, dan heb je geen verblijfs- of werkvergunning nodig. Je bent automatisch verzekerd tegen ziektekosten. Wel moet je je registreren, en heb je een Europese zorgkaart nodig.

Studievisa

Als student uit de Europese Unie heb je geen verblijfsvergunning nodig om te studeren in Spanje. Wel moet je een identificatienummer voor buitenlanders aanvragen (numero de Identificación de Extranjeros, NIE). Die heb je bijvoorbeeld nodig om als buitenlander een bankrekening te openen in Spanje of om een huurcontract te tekenen. 

Je kunt je NIE al aanvragen voordat je vertrekt. Dat doe je bij het Spaans Consulaat in Amsterdam. Je moet hiervoor een afspraak maken bij het Spaans Consulaat. Het kan 2 tot 3 weken duren voordat je aan de beurt bent. Bij de afspraak heb je de volgende dingen nodig:

Je verklaring van het Spaans Consulaat is 3 maanden geldig. Wil je langer in Spanje blijven, dan moet je een NIE-nummer aanvragen bij een van de Spaanse immigratiebureaus (Oficinas de Extranjeria) of het lokale politiebureau. Je kunt je situatie ook bespreken met het Spaanse Consulaat.

Zorgverzekering

Als je naar het buitenland gaat om te studeren (zowel binnen de EU, als daarbuiten), dan moet je in Nederland verzekerd blijven. Het maakt daarbij niet uit of je wel of niet ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente. Je kan ook zorgtoeslag blijven ontvangen.

De situatie verandert wanneer je naast je studie in het buitenland ook een bijbaan in het buitenland hebt. Ook een stage in het buitenland kan gevolgen hebben voor je zorgverzekering. Lees meer over je zorgverzekering tijdens je studie in het buitenland.

Werken tijdens je studie in Spanje

Wil je werken naast je studie en kom je uit de EU, dan heb je geen werkvergunning nodig. Op het gebied van arbeidsvoorwaarden en salariëring heb je dezelfde rechten als Spanjaarden Dat geldt ook voor deeltijdwerk. Je kan te maken krijgen met belastingen.

Laatste wijziging: 11-04-2019 11:42