Verenigd Koninkrijk - Belfast - Wahid

Wahid deed een stage ICT: "In het algemeen vond ik het super leuk. Nieuwe mensen, omgeving. Ik hou daar wel van. Dit gaf mij namelijk ook de kans om mezelf te vinden. Weten wie ik ben en wat ik wil."

  • Opleiding: ICT-beheerder, niveau 4
  • Instelling: Deltion College
  • Buitenlandervaring: stage bij Belfast Metropolitan College
  • Locatie: Belfast, Noord-Ierland

Wahid

Hoe lang ben je in het buitenland geweest?

21 weken (5 maanden). Op 27 augustus 2016 ben ik aangekomen in Belfast, Noord Ierland. Ik ben hier naartoe verhuisd om stage te lopen bij het “Belfast Metropolitan College”. De stage ging door tot 21 januari 2017.

Hoe kwam je op het idee om naar het buitenland te gaan?

Ik kwam op het idee om stage te lopen in het buitenland toen mijn docent/mentor had aangegeven dat de mogelijkheid bestaat. Ik vind nieuwe avonturen gaaf. Ik hou van een uitdaging. 5 maanden zonder je familie is namelijk nogal wat. Ik heb zelf al eerder in het buitenland gewoond met mijn ouders dus ik wist hoe gaaf het eigenlijk wel niet is. Ik vond het zo gaaf dat ik dacht, nu ga ik alleen. Een toffe uitdaging. Daardoor heb ik dus die stap genomen.

Hoe vond je je stageplek?

Ik vond het hartstikke gaaf. Uiteraard zijn er leuke en minder leuke ervaringen, maar in het algemeen vond ik het super leuk. Nieuwe mensen, omgeving. Ik hou daar wel van. Dit gaf mij namelijk ook de kans om mezelf te vinden. Weten wie ik ben en wat ik wil.

Moest je alles zelf regelen?

Nee, gelukkig niet. Het regelen is vaak het meeste werk, maar mijn docent had mij goed begeleid. Hij vertelde me precies wat de procedure was. Mijn docent had heel veel van het papierwerk al geregeld. Ik moest het wel doornemen en ondertekenen. Het is vaak veel papierwerk, maar daar kan je school je wel bij helpen.

Was je uitwisseling academisch gezien ook een goede keus?

Jazeker. Je wordt volwassen. Je leert hoe het is om op jezelf te wonen zonder begeleiding. Je moet jezelf leren redden. Je familie is in Nederland en jij ergens anders. Je kunt niet even langs gaan bij je ouders. Volwassen worden is heel goed academisch en ook voor je toekomst omdat je ongeveer een idee hebt over wat je tegemoet staat. Het is staat ook heel goed op je CV. Het laat een stukje verantwoordelijkheid zien.

Hoe heb je je uitwisseling betaald?

Ik heb de uitwisseling als volgt betaald. Ik kreeg studiefinanciering uitwonend. Dit bedrag verschilt per familie. Ook krijg je 100 euro voor transport. Dit is een soort OV-vergoeding. Ik had me ingeschreven voor het Erasmus Fonds. Dit is een fonds dat je ook een bedrag geeft om de stage te kunnen doen. Ik zat zelf rond de 850 euro per maand. Ik heb het hier prima mee kunnen doen. Ik heb eigenlijk niks uit eigen zak hoeven te halen.

Waarom zou iedereen eigenlijk een tijdje naar het buitenland moeten gaan?

Ik denk dat iedereen de mogelijkheid moet pakken voor zichzelf. Gewoon jezelf te ontwikkelen en gewoon te waarderen wat je hebt. Je gaat niet alleen volwassener kijken, maar je gaat ook veel meer waarderen. Wat je ouders voor je doen en wat je eigenlijk niet allemaal hebt. Je kijkt breder naar de wereld en je durft eerder nieuwe stappen te nemen. Je gaat eerder zien waar je jezelf ziet over een paar jaar en wat je graag wilt bereiken. Ook geeft het je meer kansen in de toekomst en zeker als je een (extra) taal mee kan nemen van de ervaring.

Laatste wijziging: 13-11-2017 09:56