Verenigde Staten - New York - Tom

Tom deed een stage multimedia design: "Met een stage in het buitenland kun je je grenzen in je hoofd verleggen, en weet je wat er allemaal mogelijk is. Zo zul je later ook eerder naar het buitenland gaan om te werken, om zo je totale beleving van de wereld te vergroten!"

  • Opleiding: onbekend
  • Instelling: onbekend
  • Buitenlandervaring: stage bij een ontwerpstudio
  • Locatie: New York, Verenigde Staten

Tom

Naar welk land/stad ben je geweest?

New York City, the best city in the world!

Wat heb je daar gedaan? Studie/stage/onderzoek? Bij welke instelling of bedrijf?

Ik heb daar vijf maanden lang stage gelopen bij het bedrijf 'UVPhactory'. Dat is een ontwerpstudio die gespecialiseerd is in film en motion graphics. Bij motion graphics kun je denken aan music-video's, introfilmpjes voor tv-programma's of promotievideo's.

Hoe lang ben je in het buitenland geweest?

Ik ben in totaal bijna zes maanden in de Verenigde Staten geweest. Voordat mijn stage begon heb ik een weekje voor mezelf ingepland om de stad een beetje te leren kennen. Dit is achteraf erg goed geweest, je kunt de route naar je werk uitstippelen, alvast de toeristendingetjes in de stad doen en alvast wat mensen leren kennen.

Hoe heb je je studieplek of stageplaats gevonden?

Op internet heb ik gezocht naar de beste 'motion graphics'-bedrijven in New York. Ik wilde al graag naar NY omdat de stad me als creatief centrum van Amerika erg aansprak. Ik heb eerst de keuze gemaakt tussen Londen of New York, maar financieel was New York veel aantrekkelijker ook al was het een stuk verder weg.

Dit soort ontwerpstudio's staan natuurlijk enorm goed geprofileerd op internet. Daardoor was het makkelijk voor mij om een lijstje te maken van bedrijven waar ik graag naartoe zou willen. Ik heb naar alle bedrijven in mijn lijstje een brief gestuurd met motivatie en een link naar mijn 'showreel', een kort filmpje waar ik mezelf en mijn vaardigheden voorstelde.

Van een aantal bedrijven kreeg ik een mailtje terug, waarvan UVPH met het aantrekkelijkste voorstel kwam.

Hoe heb je het gefinancierd? Had je een beurs? Was dat voldoende?

Naast mijn studifinanciering (met volle lening) kreeg ik elke twee weken betaald door UVPH. Door de lage dollarkoers was het erg gunstig om mijn euro's in Amerika uit te geven. Samen met de paychecks die ik van UVPH kreeg leefde ik eigenlijk als een koning in NY. In vergelijking met Nederland is NY als stad niet zo duur om in te wonen. Alleen huur kan erg duur zijn (ik woonde zelf in Harlem). Ik had verder geen Nederlandse beurs geregeld.

Had de hogeschool of universiteit al wat voor je geregeld? Heb je zelf nog veel moeten regelen? Wat voor zaken waren dat? En was dat lastig?

Mijn hogeschool heeft vrijwel niets voor me betekend. Ik ben naar een aantal loketjes gegaan op school, maar het moest toch vooral uit mezelf komen, want ik had nog maar drie maanden de tijd om alles te regelen. En drie maanden is echt wat je minimaal nodig hebt om je zaakjes bij elkaar te zoeken. Om een Amerikaans studentenvisum te ontvangen moet je enorm veel formulieren en documenten verzamelen. Puntenlijsten, brieven van school, brieven van werknemers enz. Het kost heel wat tijd om alles te verzamelen en te begrijpen wat je nu precies nodig hebt. Uiteindelijk mag je naar het Amerikaans consulaat in Amsterdam voor een intake-interview. Dit is eigenlijk een heel vluchtig gesprekje over wat je nu precies gaat doen. Als je al je zaakjes op orde hebt, en je verhaal klopt gewoon, zou je geen problemen moeten hebben.

Hoe lang van te voren ben je begonnen met de voorbereidingen?

Ik heb redelijk laat de beslissing gemaakt om naar NY te gaan, dus ik ben drie maanden voordat mijn stage begon begonnen met voorbereiden. Ik had mijn visum anderhalve week voordat ik vertrok, dus dat was nog maar op het nippertje! Ik raad aan om toch echt minimaal vier maanden van tevoren te beginnen met voorbereiden. Dan is er geen stress.

Hoe/waar heb je huisvesting gevonden?

Via de website www.couchsurfing.com heb ik iemand gevonden die een kamer voor me vrij had. Couchsurfing is een internationaal sociaal netwerk van travelers. Zo belandde ik in een hele groep 'couchsurfers' in NY en had meteen vrienden gemaakt. Een aanrader, waar je ook naartoe op reis gaat!

Hoeveel geld was je ongeveer kwijt aan levensonderhoud?

De huur voor mijn appartement in Harlem was 800 dollar per maand. Hiernaast haalde ik op het werk elke dag lunch, en 's avonds haalde ik ook eten af. In New York is het haast net zo duur om af te halen, als thuis te koken. Je kunt goed lunchen van 8 tot 12 dollar, en dinner haal je voor diezelfde prijs af. Daarnaast betaal je 5 dollar +1 dollar tip voor een biertje in de kroeg. Je krijgt dan wel vaak een groot glas, je hebt er maar een paar nodig op een avond!

Hoe kwam je op het idee om naar het buitenland te gaan?

Op school praatten verschillende mensen over een buitenlandse stage, en voornamelijk in mijn vakgebied zou zoiets erg nuttig geweest zijn. Met mijn negentien jaar zou het erg goed op mijn cv staan, en ik wilde wel eens zien hoe al die professionele studio's in zo'n stad als New York te werk gingen! Ik was niet erg zenuwachtig, voornamelijk omdat ik een kamer geregeld had, en een stagebedrijf dat me een goed gevoel gaf.

Heb je nog tips voor studenten die nog naar het buitenland gaan?

www.couchsurfing.com is een hele goede tip. Zo kun je afspreken met mensen in de stad van bestemming, om samen even de stad te leren kennen! Probeer je niet teveel zorgen te maken en wees niet bang voor 'het nieuwe'. Je leert overal nieuwe en fantastische mensen kennen, vaak vrienden voor het leven. Ik heb een ongelooflijk goede ervaring gehad in het buitenland, lieve mensen, ik voelde me gewaardeerd op mijn werk en ik was in een fantastische stad die me elke keer weer verraste. Met een stage in het buitenland kun je je grenzen in je hoofd verleggen, en weet je wat er allemaal mogelijk is. Zo zul je later ook eerder naar het buitenland gaan om te werken, om zo je totale beleving van de wereld te vergroten

Kun je in één zin aangeven waarom iedereen eigenlijk een tijdje naar het buitenland zou moeten gaan?

Een stage in het buitenland zorgt ervoor dat je als persoon ECHT kunt groeien, je voelt je meer vrij dan je ooit zult kunnen zijn, en daar heb je je hele leven profijt van!

Tom

Laatste wijziging: 06-04-2017 09:12