Verenigde Staten - San Diego - Wytske

Wytske deed een stage Human Resource Management: "Toen ik mijn visum binnen had, heb ik een ticket geboekt en ben ik de volgende dag vertrokken."

  • Opleiding: Human Resource Management
  • Instelling: Hanzehogeschool Groningen
  • Buitenlandervaring: Stage HRM aan de Universiteit van California, San Diego (UCSD)
  • Locatie: San Diego

Wytske van der Veen

Hoe lang ben je in het buitenland geweest?

Ik ben op 9 februari 2016 vertrokken naar San Diego waar ik op dit moment nog stage loop. Ik loop hier 20 weken stage aan de Universiteit van California San Diego (UCSD). Mijn laatste stagedag is 24 juni en daarna ga ik nog 2 weekjes reizen. 8 juli vlieg ik weer terug naar Nederland.

Hoe heb je je stageplek gevonden?

Met behulp van het stagebemiddelingsbureau op school. Zij hadden een contactpersoon in New York die mij heeft geholpen. Ik moest zelf bedrijven aanleveren die mij interessant leken, vervolgens ging mijn contactpersoon deze bedrijven benaderen.

Hoe heb je het gefinancierd? Had je een beurs? Was dat voldoende?

Ik had helaas geen beurs. Ik heb het gefinancierd door veel te werken van tevoren, mijn studiefinanciering plus lening en een bijdrage van mijn ouders.

Moest je zelf nog veel regelen?

Mijn visum werd gesponsord door de universiteit, maar ik moest zelf veel papierwerk regelen. Ook moest ik naar het consulaat in Amsterdam en heb ik zelf mijn ticket geregeld. Huisvesting heb ik deels zelf geregeld.

Hoe lang van tevoren begon je met de voorbereidingen?

Ongeveer vijf maanden van tevoren. Alleen het vinden van een stageplek in San Diego was lastig. Pas eind december hebben we dit stageplekje gevonden. Daarna moest alles heel snel geregeld worden. Toen ik mijn visum binnen had, heb ik een ticket geboekt en ben ik de volgende dag vertrokken.

Hoe en waar vond je huisvesting?

Via mijn stageplek heb ik deze huisvesting geregeld in off-campus appartementen met andere internationale studenten. Er gaan vanaf hier gratis shuttlebussen naar de universiteit.

Hoeveel geld ben je ongeveer kwijt aan levensonderhoud?

De UCSD is in de wijk La Jolla. Deze wijk staat bekend als een van de duurste wijken in San Diego. Ik betaal dan ook 800 dollar huur per maand. Met boodschappen, feestjes en andere uitjes kom ik denk ik op ongeveer 1200 dollar per maand uit.

Hoe ziet je leven in het buitenland eruit? Maak je veel vrienden?

Ja, dit gaat eigenlijk heel gemakkelijk. Er wonen allemaal internationale studenten hier en we doen veel leuke dingen samen. Ik deel een appartement met drie andere meisjes. Op dit moment woon ik samen met een meisje uit Brazilië, een meisje uit Turkije en een meisje uit Zwitserland.

Heb je tips voor scholieren of studenten die nog naar het buitenland gaan?

  1. Begin op tijd met zoeken en regelen! Dit voorkomt veel stress.
  2. Vertrek een week van tevoren zodat je kunt wennen en de omgeving alvast kunt verkennen. Ook kun je dan een beetje bijslapen in verband met jetlag;)
  3. Koop een Amerikaanse simkaart. Zo heb je overal internet. Dit is handig als je bijvoorbeeld alleen de deur uit gaat.
  4. Als je geen auto hebt, gebruik Uber om te reizen. Het openbaar vervoer is hier niet geweldig.

Waarom zou iedereen eigenlijk een tijdje naar het buitenland moeten gaan?

Omdat je veel meer leert op een buitenlandse stage! Ik denk dat het voor iedereen goed is om ook eens een avontuur alleen aan te gaan. Je leert jezelf beter kennen, je leert de Engelse taal en je leert veel van de cultuurverschillen. 

Wytske

Laatste wijziging: 20-05-2016 14:58