Verenigde Staten - San Francisco - Siu Liën

Siu Liën deed een stage Communicatiewetenschap: "Ik vond vrienden door uit mijn comfortzone te stappen en alleen op stap te gaan. Dat is in de VS helemaal niet raar."

  • Opleiding: Communicatiewetenschap
  • Instelling: Universiteit van Amsterdam
  • Buitenlandervaring: Stage
  • Locatie: San Francisco

Siu Lien

Hoe lang ben je in het buitenland geweest?

Ik heb 7 maanden in de Verenigde Staten gewoond. 5,5 maand heb ik stage gelopen in San Francisco en 1,5 maand heb ik gereisd.

Hoe heb je je stageplek gevonden?

Ik wilde heel graag stage lopen in het buitenland en heb heel het internet afgezocht op vacatures. Via www.werkenvoorinternationaleorganisaties.nl vond ik mijn stageplek bij het Nederlands Consulaat-Generaal in San Francisco.

Hoe heb je je stage gefinancierd?

Omdat ik pas een maand voor aanvang van mijn stage werd aangenomen, had ik geen tijd meer om beurzen te regelen. Die moet je vaak al 3 maanden van tevoren aanvragen. Gelukkig kreeg ik een prima stagevergoeding van 500 euro per maand plus 300 euro voor de woonlasten. In San Francisco gaat dit snel op aan de huur, maar gelukkig had ik nog een goede reserve op mijn spaarrekening staan.

Had een organisatie of onderwijsinstelling al wat voor je geregeld?

Het fijne aan stage lopen via de overheid is dat er veel geregeld is. Ik hoefde enkel wat papierwerk in te vullen en mijn VOG te overleggen om mijn werkvisum te krijgen.

Hoe lang van tevoren begon je met de voorbereidingen?

Ik werd pas een maand voor het begin van mijn stage aangenomen, dus ik had niet veel tijd om me voor te bereiden. Deze maand heb ik dus goed gebruikt.

Hoe en waar vond je huisvesting?

Ik moest zelf woonruimte zoeken. Dat is in San Francisco nog wel een opgave, omdat veel mensen er willen wonen en de gemiddelde huurprijs voor een kamer tegen de 1.000 dollar per maand aanligt. Gelukkig vond ik via Craigslist op tijd een woning. Op loopafstand van mijn stageplek nog wel!

Hoeveel geld was je ongeveer kwijt aan levensonderhoud?

Ik was elke maand zo’n 300 euro kwijt aan kosten aan de thuisbasis (collegegeld aan de Universiteit van Amsterdam, zorgverzekering, aanvullende verzekering, etc.). Verder betaalde ik in San Francisco 750 dollar aan huur. De kosten voor de boodschappen probeerde ik zo laag mogelijk te houden door naar kleine supermarkten te gaan. Daar stond tegenover dat ik ontzettend vaak uit eten ging. Een Amerikaanse gewoonte die ik al snel overnam. Ook ging ik vaak een weekendje weg en maakte ik af en toe een stedentrip. Ik ging regelmatig een paar dagen naar Los Angeles of New York. Al met al gaf ik tussen de 1.000 en 1.200 euro per maand uit.

Kon je veel vrienden maken?

Als stagiair vond ik het een stuk moeilijker om vrienden te maken dan als student. De meeste mensen binnen het Consulaat-Generaal gingen na werktijd gewoon naar huis om bij hun gezin te zijn, terwijl je als student of stagiair in het buitenland dolgraag de stad wilt ontdekken. Je collega’s zijn ook niet automatisch je vrienden, terwijl je dat vaak met je medestudenten wel hebt.

Hoe vond je vrienden?

In het begin van mijn stage was ik de enige stagiair en vond ik via-via mijn vrienden, maar ook door uit mijn comfortzone te stappen en alleen op stap te gaan. Dat is in de VS helemaal niet raar. Ik ontmoette mensen terwijl ik op zaterdagochtend in een café zat of ’s avonds in een bar. Mensen spreken elkaar aan en zo gaat het balletje rollen. Ook ontmoette ik veel mensen online, via Facebookgroepen voor expats in het buitenland en websites zoals meet-up.com. Mensen met dezelfde interesses ontmoeten elkaar, bijvoorbeeld bij een borrel, en zo groeit je netwerk steeds meer. Toen er meer stagiairs op het Consulaat-Generaal kwamen werken, leerde ik via hen ook veel mensen kennen.

Heb je tips voor scholieren of studenten die nog naar het buitenland gaan?

Niks komt zomaar uit de lucht vallen. Dus wil jij naar het buitenland gaan? Dan zal je dit zelf moeten regelen. Ga na wat voor jou de mogelijkheden zijn en grijp je kansen. Laat je verassen door het onbekende en treedt uit je comfortzone.

Waarom zou iedereen eigenlijk een tijdje naar het buitenland moeten gaan?

Door in een ander land te gaan wonen, doe je ervaringen op die je in Nederland misschien niet had opgedaan. Je leert ontzettend veel, doet veel indrukken op en gaat over bepaalde dingen misschien zelfs anders nadenken. Of je realiseert je juist hoe fijn het allemaal geregeld is in Nederland. Het is een unieke kans die als student makkelijker te verwezenlijken is dan tijdens een andere fase in je leven. Zorgt ervoor dat je later geen spijt hebt of zegt “had ik maar….”. Doe het nu en ga naar het buitenland! 

Siu Liën

Siu Liën is een van de ambassadeurs van WilWeg. Neem contact op met haar.

Laatste wijziging: 10-04-2018 16:15