Verenigde Staten - Auburn - Kiki

Kiki ging tijdens haar tussenjaar naar een Amerikaans college: “Al het huiswerk telde mee voor je eindcijfer.”

  • Opleiding: International business
  • Instelling: Green River Community College
  • Buitenlandervaring: een paar vakken aan een Amerikaans college
  • Locatie: Auburn (bij Seattle)

Kiki

Een studie of stage in het buitenland verloopt niet altijd vlekkeloos. Kiki vertelt over haar leerzame misverstanden.

‘Hoe kan dat nou?’ dacht ik toen ik na drie weken een paar nullen op mijn cijferlijst zag. Wat bleek: al het huiswerk telde mee voor je eindcijfer. En ik had niets ingeleverd!

Vreemde binnenkomer

Gelukkig mocht ik het inhalen van mijn docente. Ze vond het raar dat je in Nederland alleen huiswerk maakt om te oefenen. Dat was een vreemde binnenkomer, maar inmiddels bevalt het me hier heel goed. Na de havo wilde ik eigenlijk slechts een paar vakken doen in Auburn, maar ik heb besloten hier drie jaar te blijven om een associate degree te halen.

De docenten hebben hier een heel andere rol dan ik gewend was. In Nederland ging ik alleen naar ze toe als ik vastliep, dus zo deed ik het hier ook. Pas in het tweede kwartaal kwam ik er achter dat de docenten je graag willen helpen.

Iedere dag is er office hour. Dan zitten ze met de deur open in hun werkkamer om vragen te beantwoorden en je te helpen. Je kunt ook gratis bijles krijgen. Je gezicht laten zien tijdens een office hour loont echt.

Stapje extra

Je wordt hier enorm gemotiveerd om een stapje extra te doen. In Nederland, waar ik op de havo slecht was in Engels, zeiden ze: “Accepteer dat het een 5 wordt. Je kunt niet beter.” Hier zeggen ze: “Als je er nog even hard aan trekt, gaat het je lukken.”

Wat ik van tevoren niet wist, is dat ik voor deze studie geen studiefinanciering krijg. Ja, over misverstanden gesproken. Ik hoop nu dat ik een Amerikaans scholarship kan krijgen en voor een vervolgstudie in Nederland alsnog stufi. En gelukkig kunnen mijn ouders ook iets bijdragen. Mijn vader had zelf graag in de VS gestudeerd, maar dat is er nooit van gekomen. Hij vindt het prachtig dat ik het nu wél doe.

Tip

Kiki’s tip: “Laat je van tevoren goed informeren over de mogelijkheden voor studiefinanciering en de internationale waarde van je diploma.”

Dit artikel is geschreven door Rineke Wisman en verscheen eerder in Vakblad Transfer.

Laatste wijziging: 06-06-2019 11:49