Verenigde Staten - Charleston - Marieke

Marieke deed een uitwisseling American Studies: "Ik dacht dat ik geen cultuurshock zou krijgen omdat ik in een ander westers land ging wonen. Toch werd mijn aanpassingsvermogen op de proef gesteld."

  • Opleiding: American Studies
  • Instelling: Rijksuniversiteit Groningen
  • Buitenlandervaring: uitwisseling
  • Locatie: Charleston
Marieke in Charleston

Hoe heb je je uitwisselingsplek gevonden?

Dankzij een uitwisselingsprogramma tussen mijn eigen universiteit en the College of Charleston in de Verenigde Staten had ik de mogelijkheid om in augustus 2016 op het vliegtuig te stappen naar het zonnige South Carolina om daar een semester door te brengen.

Moest je zelf nog veel regelen?

De voorbereidingen voor een semester in de Verenigde Staten waren niet makkelijk, en vooral aan het begin leek mijn to-do list nogal overweldigend. Naast een visum, een beurs en huisvesting moest ik ook mijn vakken uitzoeken en mijn vervoer naar de VS regelen.

Was het regelwerk moeilijk?

De visumaanvraag was een lang proces, maar viel uiteindelijk mee. Ik ontdekte dat een hoop papierwerk en vooral een hoop geduld noodzakelijk waren voor het verkrijgen van een Amerikaans visum. De afspraak op het consulaat in Amsterdam voor de visumaanvraag was spannend omdat de medewerkers van het Amerikaans consulaat nogal streng overkwamen, maar omdat mijn papierwerk in orde was, waren er geen problemen.

Hoe heb je het gefinancierd?

Mijn semester in het buitenland was erg prijzig, omdat ik naar de Verenigde Staten ging en mijn reis en huisvesting redelijk duur waren. Via mijn universiteit kon ik een beurs krijgen waarmee ik een deel van de reis kon bekostigen, maar uiteindelijk was dat lang niet voldoende om alles te kunnen betalen.

Hoeveel geld was je ongeveer kwijt aan levensonderhoud?

Aangezien er in Charleston geen supermarkt op loopafstand was, was ik verplicht om een meal plan te nemen zodat ik elke dag kon eten in een van de cafetaria’s van de universiteit. Zo’n meal plan was ook vrij prijzig, maar was nu eenmaal noodzakelijk. Hoewel het eten niet altijd geweldig was, was het wel lekker makkelijk dat ik gewoon na college binnen kon lopen en eten wat ik wilde, en dat ik me geen zorgen hoefde te maken over boodschappen of afwas.

Hoe en waar vond je huisvesting?

Huisvesting vond ik via mijn gastuniversiteit, wat betekende dat ik in een echte Amerikaanse dorm woonde. Dat was een bijzondere ervaring waar ik ook veel van geleerd heb. Ik moest mijn slaapkamer delen met een andere student en daardoor moest ik leren hoe je je aan elkaar aanpast. Hoewel ik tijdens mijn tijd in Charleston wel gewend raakte aan mijn situatie, was ik toch wel blij om mijn slaapkamer weer voor mezelf te hebben toen ik een halfjaar later terugkeerde in Groningen.

Hoe zag je leven in Amerika eruit?

Het leven in Charleston was heel anders dan ik gewend was in Groningen. Aangezien ik in Groningen al 2 jaar op mezelf woonde, was ik gewend aan een hoop vrijheid. Bij veel Amerikaanse universiteiten, waaronder the College of Charleston, is dit nogal anders. Als ik mijn dorm wilde binnengaan moest ik me aanmelden met mijn studentenpasje, waardoor de universiteit wist dat ik thuis was.

Op een Amerikaanse universiteit heb je minder verantwoordelijkheden en word je meer in de gaten gehouden dan op een Nederlandse universiteit, wat aan het begin dus even wennen was. Ook wordt er anders omgegaan met alcoholconsumptie dan in Nederland, aangezien je in Amerika niet mag drinken totdat je 21 bent. Uitgaan was voor mij niet mogelijk in Charleston, omdat ik 20 was toen ik daar studeerde.

Was Charleston een leuke uitwisselingsplek?

De grootste voordelen aan Charleston waren de prachtige omgeving en het klimaat. Charleston is een van de mooiste plekken die ik ooit bezocht heb, en het is er altijd lekker weer. Het strand is heel dichtbij en je kan er in november nog steeds zwemmen omdat het dan nog steeds warm is.

Heb je tips voor studenten die nog naar het buitenland gaan?

Wat ik iedereen zou aanraden is om gebruik te maken van het feit dat je in een nieuwe omgeving bent, en zoveel mogelijk te zien daar. Ik heb onder andere een reis naar Washington DC gemaakt, wat georganiseerd werd door the international office van mijn gastuniversiteit. Verder heb ik ook nog een roadtrip door Florida gemaakt en ben ik een week naar New York geweest. Reizen binnen de Verenigde Staten hoeft helemaal niet duur te zijn, dus daarom zou ik iedereen aanraden dit zoveel mogelijk te doen als je er eenmaal bent.

Waarom zou iedereen eigenlijk een tijdje naar het buitenland moeten gaan?

Een buitenlandervaring is iets wat ik nooit had willen missen. Aangezien mijn studie gefocust is op een regio was het voor mij een onmisbare ervaring om dit land nu eindelijk in het echt te ervaren, maar ik denk dat de ervaring van studeren in het buitenland er een is die voor iedereen iets oplevert, welke studie je dan ook doet.

Hoewel ik dacht dat ik in mijn situatie niet met een cultuurshock te maken zou krijgen omdat ik in een ander westers land ging wonen, werd toch mijn aanpassingsvermogen op de proef gesteld, wat in mijn beleving een belangrijke ervaring voor mij is geweest. Een semester in het buitenland leert je om je snel aan te passen aan een andere cultuur en manier van leven, en om contact te maken met mensen van over de hele wereld.

Marieke

Marieke is ambassadeur voor WilWeg. Wil je meer weten over haar tijd in Zuid-Afrika? Of wil je haar vragen hoe zij bepaalde dingen heeft geregeld? Neem dan contact met haar op.

Neem contact op

Laatste wijziging: 04-06-2019 16:56