Studeren in de Verenigde Staten

Bijna iedere Nederlander heeft wel een beeld van de Verenigde Staten. We zien immers zo veel van Amerika in films en tv-series. Maar klopt dat beeld wel? Je komt er vanzelf achter als je een tijdje gaat studeren in Amerika.

Onvergetelijke ervaring

Studeren in Amerika is een groot avontuur en de beloning is nog groter, zeggen alle studenten die er geweest zijn. 'Het is een levensveranderende ervaring', zegt de een. 'Je leert jezelf op een hele andere manier kennen', zegt de ander. What's in it for you? Door het grote aanbod van onderwijsinstellingen, zit er zeker iets voor jou bij.

Onderwijs

Het hoger onderwijs in Amerika is zeer divers. Er zijn meer dan 4,000 hogeronderwijsinstellingen en er bestaat geen verschil tussen hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs. Het niveau, de inhoud en de kwaliteit verschilt sterk per onderwijsinstelling en ook de toelatingseisen zijn zeer verschillend.

Voordelen

Waarom zou je in Amerika gaan studeren? In de undergraduate-fase ga je je pas later specialiseren. Voordeel daarvan is dat je beter weet wat je wel en niet wil, waardoor je een betere studiekeuze kunt maken. De kans dat je van studie switcht neemt daardoor sterk af.

Een ander voordeel is dat je in de brede undergraduate je verschillende talenten kunt combineren. Ook biedt de VS een groot aantal goede graduate schools en toponderzoeksinstellingen die je helpen deze talenten nog verder te ontwikkelen. Het Amerikaanse campus life is ook een goede reden om voor de VS te kiezen. Je maakt dan volledig deel uit van de Amerikaanse community en ervaart the American way of life.

Pittige werkdruk

David studeerde een jaar aan de UCLA in Los Angeles. Aan die universiteit zijn de graduate studies gekoppeld aan een PhD. "Dat merk je aan de pittige werkdruk", zegt David, "maar daar krijg je wel enorm goed onderwijs en inspirerende professoren voor terug."

Uitwisseling Amerika goedkoper

Studeren in Amerika is duur. De collegegelden verschillen per onderwijsinstelling en regio. De totale kosten van inschrijving gedurende een academisch jaar, d.w.z. een periode van 9 maanden, liggen tussen $ 15.000 en $ 65.000. Bij dit bedrag is inbegrepen: collegegeld, studieboeken, kost en inwoning en verzekering. Als je via een uitwisseling naar Amerika gaat, ben je een stuk goedkoper uit. Je betaalt dan namelijk je Nederlandse collegegeld en kunt misschien zelfs subsidie krijgen via je Nederlandse onderwijsinstelling. Met een aanvullende studiebeurs maak je je avontuur in Amerika ook beter betaalbaar.

Verzekeringen

Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent als je gaat studeren in Amerika. Sluit bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering af, want Amerikanen staan bekend om hun I'll sue you-mentaliteit. Medische kosten kunnen ook snel oplopen. Neem daarom contact op met je zorgverzekeraar voor je vertrekt.

Vraag na of jouw verzekering voldoende dekking biedt en sluit een aanvullende verzekering af als dat nodig is.

Tussenjaar Amerika

Weet je nog niet wat je wil studeren, maar wil je wel graag naar de VS? Dan is een tussenjaar in Amerika echt iets voor jou. Tijdens een jaar high school of college kan je jouw kennis van de Engelse taal met sprongen verbeteren. Een slimme invulling van dit jaar helpt je bovendien om een betere studiekeuze te maken. Waar wacht je nog op? Doe een tussenjaar in Amerika!

Laatste wijziging: 24-07-2019 11:50