Visum en zorgverzekering

De meeste studenten hebben een F-1 of J-1 visum nodig voor een studie in de VS. Zorg dat je goed verzekerd bent tegen ziektekosten en aansprakelijkheidskosten. Universiteiten hebben vaak een eigen medische dienst.

Studievisa voor de VS

Studenten die fulltime in de Verenigde Staten willen studeren, moeten meestal een F-1-visum aanvragen. Daarvoor heb je een I-20AB formulier nodig van de Amerikaanse onderwijsinstelling. Om in aanmerking te komen voor een F-1-visum moet je wel voldoen aan een aantal criteria, zoals voldoende financiële middelen, de toelatingseisen van de universiteit en een terugkeeradres. 

Veel onderwijsinstellingen laten buitenlandse studenten toe met een J-1-visum in plaats van een F1-visum. Deze onderwijsinstellingen zijn door de overheid (Department of Homeland Security, DHS) als sponsor van uitwisselingsprogramma’s aangewezen. Een J-1-visum wordt verstrekt aan degree students aan een erkende onderwijsinstelling, of een fulltime non-degree programme student.

Werken tijdens je studie in de VS

Je mag in de VS werken naast je studie.

  • Fulltime F-1 studenten mogen alleen on campus (dat wil zeggen binnen de universiteit) betaald werk verrichten.
  • J-1 studenten krijgen alleen in uitzonderlijke gevallen toestemming om off-campus te werken (de universiteit moet dan toestemming geven en er moet een goede reden voor zijn).

Voor beide visa-soorten geldt dat je maximaal twintig uur per week mag werken tijdens het academische jaar en fulltime tijdens vakanties. In de meeste gevallen moet de sponsor of universiteit op een J-1 visum toestemming geven om te werken.

Kijk voor meer informatie over werken in de VS op de website van Homeland Security.

Zorgverzekering

Vaak bieden de universiteiten een ziektekostenverzekering aan die alle buitenlandse studenten verplicht moeten afsluiten. Vergelijk het pakket met de zorgpakketten in Nederland. Zorg dat je honderd procent kostendekkend verzekerd bent in de VS en sluit eventueel een aanvullende verzekering af voor ongevallen, sport en repatriëring.

Verzeker je apart voor de tandarts, want de universiteit zorgt daar niet voor en behandelingen zijn kostbaar. Let op dat je verzekeringen geldig zijn tot je weer op Nederlandse bodem bent.

Universiteiten hebben vaak zelf een medische dienst. In het inschrijvingspakket is vaak uitgebreide informatie opgenomen over de voorwaarden waaronder je zorg krijgt, en de eventuele kosten.

Lees meer over je zorgverzekering tijdens je studie in het buitenland.

Aansprakelijkheidsverzekering

Kijk ook naar je aansprakelijkheidsverzekering. Amerikanen stappen gemakkelijker naar de rechter bij schade of conflicten, en schadevergoedingen zijn veel hoger dan hier. Zelfs als je een WA-polis hebt met buitenlanddekking, kun je beter even bij je verzekeraar nagaan of je dekking voldoende is voor je verblijf in de VS. Let op de duur én de hoogte (minstens 1 miljoen euro).

Laatste wijziging: 28-06-2019 14:38