Wonen in de Verenigde Staten

De meeste Amerikaanse universiteiten hebben een campus waar je kan wonen. De kosten voor huisvesting en studie in de VS zijn afhankelijk van waar je studeert en wat.

Huisvesting in de Verenigde Staten

Studenten kunnen in de VS bijna altijd wonen op de campus, in residence halls of dormitories (dorms). Informatie daarover krijg je bij de onderwijsinstelling van je keuze. Je deelt bijna altijd een kamer met een of twee andere studenten (roommates).

Vrijwel alle hogeronderwijsinstellingen hebben een Office of Student Affairs. Informeer bij inschrijving naar de mogelijkheden, de kosten en naar de eventuele deadline voor het aanvragen van woonruimte.

Wil je liever off campus iets zoeken dan kan je een gemeubileerde eenpersoonskamer zoeken, een ongemeubileerde flat, een pension of hotel. Vaak kan je Amerikaanse onderwijsinstelling je daar ook bij helpen. Kijk ook eens op de volgende websites:

Craigslist 

Housing Anywhere

OK Roommate

Easy Roommate

Kosten

De kosten voor levensonderhoud in de VS zijn ongeveer vergelijkbaar met die in Nederland. Je studiekosten zijn afhankelijk van waar en wat je studeert. Deze kosten lopen dus sterk uiteen.

Wonen op de campus kost tussen de  3.000 en € 8.000 per academisch jaar, inclusief maaltijden. Dit bedrag verschilt per universiteit. Als je niet op de campus woont, kun je wel maaltijdbonnen kopen of een meal plan afsluiten.

Let erop dat de dormitories tijdens de vakantie vaak zijn gesloten en dat je dan huisvesting elders moet regelen. Hou ook rekening met inrichtingskosten van je kamer. Daarin staan alleen een bed, bureau, stoel, kast en tafel. Voor beddengoed, handdoeken, een leeslamp en radio of tv moet je zelf zorgen.

De huurprijs van een gemeubileerde eenpersoons kamer is gemiddeld € 385 tot  € 550 per maand. Een ongemeubileerde flat kost gemiddeld € 460 tot € 950 per maand. Een kamergenoot drukt de kosten. 

Al met al ben je tussen $ 15.000 en $ 75.000 per jaar kwijt aan kosten voor levensonderhoud en studie als je een volledige studie in de Verenigde Staten doet. 

Uitwisseling Amerika goedkoper

Als je via een uitwisseling naar Amerika gaat, ben je een stuk goedkoper uit. Je betaalt dan namelijk je Nederlandse collegegeld en kunt misschien zelfs subsidie krijgen van je Nederlandse onderwijsinstelling. Met een aanvullende studiebeurs maak je je avontuur in Amerika ook beter betaalbaar.

Rijbewijs

Zonder auto kom je in de Verenigde Staten bijna nergens. Daarom is het goed om te weten dat het Nederlandse rijbewijs geldig is in de Verenigde Staten. Dit geldt over het algemeen ook voor het huren van een auto. Toch eisen verhuurbedrijven in veel staten een internationaal rijbewijs (IRB). Het IRB is verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel en is een jaar geldig. Neem voor de aanvraag je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee.

Meer weten?

Meer informatie over wonen en leven in de VS vind je op Students Abroad.

Laatste wijziging: 06-06-2019 11:59