Vrijwilligerswerk Afrika

Vrijwilligerswerk in Afrika, dat is goed voor je persoonlijke ontwikkeling en je kunt een steentje bijdragen aan een betere wereld. Waar je passie of interesse ook ligt, er is bijna altijd wel een project dat jouw inzet goed kan gebruiken.

Gezondheidszorg

Wat doe je als de stroom uitvalt in een ziekenhuis? Of als er geen water is? In Nederland kun je je dat haast niet voorstellen, maar in Afrika krijg je daar ongetwijfeld mee te maken. Alleen al daarom is vrijwilligerswerk in de gezondheidszorg in Afrika een leerzame ervaring.

Onderwijs

De klassen zijn in Afrika vaak overvol. Je kunt daarom als vrijwilliger in Afrika veel betekenen voor kinderen die wat extra hulp nodig hebben. Heb je al wat meer onderwijservaring? Dan kun je ook helpen om lesmateriaal te ontwikkelen en docenten te begeleiden.

Sociaal werk

Organiseer naschoolse activiteiten voor kinderen, geef voorlichting over hiv en aids of ondersteun een microkredietproject. Er zijn ook sociale projecten waarbij je bijvoorbeeld jonge naaisters helpt om een eigen atelier op te zetten en hun kleding in de markt te zetten. Of je helpt mee om hun ontwerpen en technieken te verbeteren.

Natuurbehoud

Help mee de biodiversiteit in Afrika te beschermen. Bijvoorbeeld door onderzoek te doen naar bedreigde diersoorten, door uitheemse planten te verwijderen of door mee te gaan op anti-stroperij patrouilles.

Duurzaamheid

Veel Afrikanen zijn voor hun inkomen grotendeels afhankelijk van de landbouw. Help ze aan een nieuwe bron van inkomsten door agrotoerisme te ontwikkelen. Of help mee een duurzaam irrigatiesysteem te ontwerpen. Ook op het gebied van recycling zijn er veel projecten in Afrika waaraan je een steentje kunt bijdragen.

Vrijwilligerswerk via ons kantoor in Zuid-Afrika

Onze collega’s in Zuid-Afrika matchen vrijwilligers met Lesedi la Batho. Deze ngo creëert kansen voor jongeren in lokale gemeenschappen en leert hen verschillende vaardigheden waarmee ze hun persoonlijke doelen kunnen realiseren.

Ben je geïnteresseerd? Lees meer over de mogelijkheden(72 kB) en neem contact op met .

Ervaringen vrijwilligerswerk Afrika

Blijf kritisch

Wees ook kritisch op wat voor activiteit je gaat doen in het buitenland. Voorkom dat jouw stage bijdraagt aan misstanden zoals weeshuistoerisme. Wil je weten wat wel een verantwoorde stage is met kinderen in het buitenland? Lees dan de criteria op deze pagina: www.stopweeshuistoerisme.nl/goedproject.

Laatste wijziging: 17-01-2020 12:54