Zuid-Afrika - Kaapstad - Amber

Amber deed een stage toerisme: "WOW. Wat een grote, mooie stad en wat een prestatie dat ik dit in mijn eentje doe."

 • Opleiding: Tourism Destination Management
 • Instelling: Breda University of Applied Sciences
 • Buitenlandervaring: stage en afstudeerstage
 • Locatie: Kaapstad
Amber in Kaapstad

Hoe kwam je op het idee om naar het buitenland te gaan?

Ik ben een half jaar op uitwisseling naar Dublin geweest. Daarna had ik de smaak te pakken en was ik klaar om nog een half jaar naar het buitenland te gaan. Dit keer voor een stage.

Hoe heb je je stageplek gevonden?

De stage moest ik zelf zoeken en ik moest ook alles zelf regelen terwijl ik in Dublin woonde. Het is dus geen verrassing dat ik te laat was begonnen met zoeken en dus tegen een deadline aanliep, maar nog geen stage had.

Waarom koos je voor Zuid-Afrika?

Ik wilde zelf graag naar een Europees land (omdat dit het veiligst leek), maar het lukte mij niet om wat te vinden. Ik heb toen op de schoolwebsite gekeken naar vacatures voor stages en gesolliciteerd op alles wat me enigszins leuk leek (zodat ik maar iets had).

Een van deze bestemmingen was Kaapstad, en dit was ook het enige bedrijf dat reageerde op mijn sollicitatie. Na een week lang e-mails uitwisselen was ik aangenomen en mijn eerste gedachte was: ‘Maar ik wil helemaal niet naar Afrika!’.

Helaas was de deadline aangebroken en moest ik toch maar accepteren dat het Afrika ging worden. Mijn ouders stonden hier ook niet achter, en ik denk achteraf dat dit ook de redden was dat ik in eerste instantie zelf niet naar Afrika wilde (want dat is toch gevaarlijk en primitief?!).

Had een organisatie wat voor je geregeld?

Van mijn stagebedrijf kreeg ik de tip om een stagebemiddelaar in te schakelen die mij kon helpen met het vinden van een kamer en het verkrijgen van een visum. Dat kostte mij € 350, omdat ik de stage zelf al gevonden had.

Ik vond dit best veel maar achteraf ben ik erg blij dat ik het gedaan heb, want een visum is niet zomaar geregeld en het nam ook een grote last van mijn schouders. Verder hebben ze ook problemen voor mij opgelost die ik zelf niet had kunnen oplossen (zo ging mijn stagebedrijf failliet en moest ik last-minute nog een nieuw bedrijf zien te vinden!).

Hoe was het in Zuid-Afrika?

Toen ik eenmaal in Kaapstad aankwam waren al mijn vooroordelen verdwenen en dacht ik alleen maar: ‘WOW! Wat een grote, mooie stad en wat een prestatie dat ik dit in mijn eentje doe’.

Ik heb zo genoten van mijn tijd dat ik nog een tweede keer ben terug gegaan naar Kaapstad om mijn thesis te schrijven bij een ander soortgelijk bedrijf, namelijk een taalschool. Hiervoor heb ik gekozen omdat ik verliefd ben geworden op Kaapstad, en ook mijn liefde voor het werken met verschillende culturen heb ontdekt.

Ik heb het zelfde stagebemiddelingsbedrijf gebruikt. Dit keer wel voor een wat hogere prijs, maar dat was het achteraf helemaal waard.

Hoe heb je je stage gefinancierd? En was dat voldoende?

Ik heb geen studiebeurs gehad tijdens mijn stages en heb daarom gebruik gemaakt van de uitwonenden studiefinanciering, de ov-vergoeding en een maximaal leenbedrag. Omdat het leven in Kaapstad niet zo duur is was dit meer dan genoeg en heb ik ook kunnen leven als een koningin.

Hoeveel geld was je ongeveer kwijt aan levensonderhoud?

Per maand was ik zo’n € 500 tot € 600 aan vaste lasten kwijt en de rest kon ik spenderen aan leuke activiteiten.

Kon je makkelijk vrienden maken?

Mijn tijd in het buitenland heeft naast de schoolverplichtingen ook heel veel vrije tijd gekend waarin ik het land beter heb leren kennen, vrijwilligerswerk heb gedaan en de student heb uitgehangen . Ik heb veel vrienden gemaakt in het buitenland, zowel Nederlanders als ‘locals’, maar ook studenten uit andere landen die op stage of uitwisseling waren. Ik spreek vele nog regelmatig en we spreken ook wel eens af.

Heb je tips voor anderen die nog naar het buitenland gaan?

 • Begin tijdig met het regelen van een studentenkamer, visum, studiebeurs etc. Je weet nooit wat er mis kan gaan en je gaat de tijd nodig hebben.
 • Wees niet bang om te doen wat jij wilt. Het is jouw ervaring en niet die van je ouders/vriend(in)/tantes/ooms etc..
 • Denk niet enkel aan de kosten, maar ook aan de verdiensten voor je eigen ontwikkeling.
 • Wees proactief in het regelen en plannen van je hele reis.
 • Laat je niet leiden door (je eigen) vooroordelen.
 • Sta open voor nieuwe culturen en ervaringen. Ook en vooral als deze uit je comfortzone zijn. Ga dus ook niet alleen met het groepje Nederlanders om als je in het buitenland bent.
 • Ga je naar een land waar je veel voor moet plannen en waar de visumreglementen nogal streng zijn? Zoek hulp bij een stagebemiddelingsbureau.

Amber

Laatste wijziging: 19-10-2018 17:02