Zuid-Afrika - Kaapstad - Frank

Frank deed een stage automotive management: "Voor vier maanden stage en 2 maanden reizen was ik in totaal ongeveer € 900 kwijt en dit was het dubbel en dwars waard!"

  • Opleiding: Automotive Management
  • Instelling: Hogeschool Arnhem-Nijmegen
  • Buitenlandervaring: stage
  • Locatie: Kaapstad

Frank in de bergen

Wat is volgens jou de meerwaarde van een stage in het buitenland?

Bewustwording van de prachtige wereld en haar onvolkomenheden in de breedste zin van het woord. Een buitenlandervaring geeft een enorme boost voor je ontwikkeling, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.

Waarom wilde je in het buitenland stage lopen?

Een halfjaar in het buitenland verblijven was al jaren mijn droom. Via-via werd ik gecharmeerd door Zuid-Afrika, vanwege haar grote diversiteit in meerdere aspecten.

Heb je veel zelf geregeld?

Na diverse toezeggingen van een geschikt bedrijf, ging ik er vanuit dat de stage geregeld was. Een mooie introductie tot de Afrikaanse cultuur, want een handtekening op het stagecontract was net iets teveel gevraagd. Hierdoor was ik genoodzaakt om de stage via een bemiddelingsbureau te regelen. Bijkomend voordeel was een kamer in een Nederlands studentenhuis met zwembad. Het huis lag loopafstand van het strand in een buitenwijk van Kaapstad. Geen slecht begin dus.

Hoe kijk je terug op je stage?

Met een brede glimlach. De indruk van Zuid-Afrika die ik via mijn collega’s heb opgedaan, in de vorm van alle verhalen, meningen en ervaringen, is van ongekende waarde. Een toerist in Zuid-Afrika zal een heel ander beeld van Kaapstad en omgeving hebben dan ik. De omstandigheden waarin een bedrijf in Zuid-Afrika business moet doen zijn complexer dan in Nederland. Volgens mijn Afrikaanse manager brengt Zuid-Afrika de eerste en de derde wereld, die voor veel Europeanen in de zakenwereld staan voor orde versus chaos, dichter bij elkaar.

Kon je goed rondkomen tijdens je stage?

Ik kreeg geen stagevergoeding, maar de uitwonendenbeurs en OV-vergoeding gaven redelijk wat ruimte. Ook kon ik eenmalig gebruikmaken van de techniekbeurs. Daarnaast heb ik al het spaargeld van mijn bijbaantjes gebruikt. Voor vier maanden stage en 2 maanden reizen was ik in totaal ongeveer € 9.000 kwijt en dit was het dubbel en dwars waard!

Heb je ook nog rondgereisd?

Na mijn stage heb ik 2 maanden rondgereisd door Zuidelijk Afrika. De volgende landen heb ik aangedaan: Botswana, Lesotho, Mozambique, Namibië, Swaziland, Tanzania, Zambia en Zimbabwe. Dit was ook een onvergetelijke ervaring. De avonturen en alle indrukken blijven je voor altijd bij. Van deze reis heb ik ongetwijfeld evenveel geleerd als van de stage.

Heb je tips voor studenten die nog naar het buitenland willen gaan?

Je krijgt spijt als je de stap niet durft te nemen. Combineer je stage of studie met reizen. En trek veel op met locals zodat je de cultuur van het land echt proeft. Het buitenland laat je niet los na terugkomst. Dus na een tijdje vlieg je waarschijnlijk weer naar een ander werelddeel voor je ontdekkingsreis. 2 jaar na het avontuur in Afrika heb ik gereisd door Azië. Maar ik hoef vast niet te vertellen welk land favoriet blijft.

Frank

Laatste wijziging: 22-08-2019 14:27