Zuid-Afrika - Kaapstad - Nadia

Nadia deed een stage in Kaapstad. "Eerst ergerde ik me mateloos aan trage caissières in Zuid-Afrika en bussen die altijd te laat kwamen. Nu stoor ik me aan geklaag over openbaar vervoer in Nederland."

  • Instelling: Tilburg University 
  • Opleiding: Sociologie
  • Buitenlandervaring: stage 
  • Locatie: Kaapstad


Hoelang ben je in het buitenland geweest? Hoe heb je je stageplek gevonden?

Mijn stageplek in Kaapstad vond ik op eigen houtje, dankzij wat googlen en tips van kennissen. Ik keek eerst naar de bestemming voordat ik naar bedrijven zocht, omdat ik de buitenlandervaring belangrijker vind dan de werkervaring. Zeker omdat je voor een goede stage- of werkplek Nederland niet hoeft te verlaten. 

Hoe heb je het gefinancierd? Moest je veel zelf regelen?

Mijn verblijf heb ik zelf gefinancierd, met hulp van DUO. Ik heb zoveel mogelijk gespaard en tijdens mijn verblijf maximaal bijgeleend. De visumaanvraag heeft mij 2 jaar en een rib uit mijn lijf gekost! Zo moest ik een gezondheids- en bankverklaring en een uittreksel van mijn geboorteakte opvragen en een nieuw paspoort aanvragen. Dit alles kost veel tijd. 

Spreek met mensen die ervaring hebben met dezelfde visumaanvraag. Zij kunnen je tips geven of waarschuwen voor onnodige stappen, zodat alles wat sneller gaat. 

Hoe en waar vond je huisvesting?

Voor huisvesting heb ik een bureau ingeschakeld. Ik wilde mezelf keuzestress besparen en kiezen uit 2 of 3 opties. Ook vond ik het een prettig idee dat mijn borg en eerste huur op een veilige plek terecht kwamen. 

Het grote voordeel van studentenhuizen: het was relatief makkelijk om vrienden te maken. In Kaapstad woonde ik met studenten uit verschillende landen, op Curaçao met alleen Nederlanders. Dit zorgde voor een heel andere ervaring. 

Wonen met anderstalige studenten is goed voor je Engels, maar met Nederlanders deel je veel normen en waarden, waardoor er minder miscommunicatie ontstaat. Na een lange stagedag is dit prettig. Het is natuurlijk wel veel leerzamer en leuker om te leven met andere culturen. 

Hoeveel geld was je ongeveer kwijt aan levensonderhoud?

Een goedkoop land betekent niet automatisch dat je levensonderhoud goedkoop is. In Kaapstad was elk weekend een mini-vakantie, omdat er zo veel te zien en te beleven was. Safari’s, boottochtjes, barbecues… Ik reken na die leerzame ervaring € 200 per maand extra voor onverwachte dingen.

Heb je tips voor studenten die naar het buitenland gaan? 

Zeker!

  • Begin op tijd met voorbereidingen!
  • Spreek vrienden, familie of kennissen die naar dezelfde bestemming zijn geweest.
  • Spaar! Wees niet bang je lening te verhogen. De buitenlandervaring is fantastisch en het is zonde zuinig aan te doen.
  • Maak je geen zorgen over hoe je leven daar eruitziet of wie je vrienden gaan worden. Het is altijd anders dan je verwacht en dat is juist zo mooi.
  • Als je op je bestemming bent: geniet! Zet je oogkleppen af, je zintuigen op scherp en observeer je nieuwe omgeving zonder vooroordelen.

Waarom zou iedereen eigenlijk een tijdje naar het buitenland moeten gaan?

Eerst ergerde ik me mateloos aan trage caissières in Zuid-Afrika en bussen die altijd te laat kwamen. Nu stoor ik me aan geklaag over openbaar vervoer in Nederland. Ook dacht ik mezelf te kennen, maar in 12 maanden in het buitenland heb ik meer over mezelf geleerd dan in 23 jaar in Nederland. 

Door langere tijd in het buitenland te wonen, krijg je de kans jezelf te herintroduceren aan de wereld. Je begint met een schone lei, want er is niemand die jou kent. Je komt tot nieuwe inzichten over jezelf, de wereld en je leven in Nederland. Je leert geduld te hebben, wordt open-minded, zelfstandig en empathischer en socialer dan ooit.

Nadia

Laatste wijziging: 11-10-2019 13:22