Zuid-Afrika - Pretoria - Irene

Irene studeerde International Relations en deed een stage bij de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika. "Je moet allerlei dingen op afstand regelen om 6 maanden comfortabel te kunnen leven. Dat is erg lastig als je nog nooit op die plek bent geweest en je daar ook niemand kent. Tijdens deze periode heb ik misschien wel 100x gedacht om op te geven. Achteraf was het alle moeite meer dan waard."

Irene bij olifant

Hoe heb je je stageplek gevonden?

Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken heb ik alle stageplekken over de hele wereld voorbij zien komen. Voor 3 à 4 maanden heb ik bijna om de dag gekeken of er een stage voor mij bij zat. Ik heb 6 verschillende sollicitaties eruit gestuurd, de truc is om na een afwijzing niet bij de pakken neer te gaan zitten. Uiteindelijk ben ik aangenomen op de grootste economische post van BZ in Afrika.

Hoe lang van tevoren begon je met de voorbereidingen?

Ik kon pas beginnen met voorbereiden toen ik wist dat ik was aangenomen. Dit was in oktober, ik vloog in januari naar Johannesburg. Totaal had ik dus iets minder dan 3 maanden om alles rond te krijgen. En ik moest ook rekening houden met het feit dat er veel gesloten is tijdens kerst en oud & nieuw. 

Moest je veel regelen?

Ik heb van A tot Z alles zelf mogen regelen. Van visum tot huisvesting en studiepunten aanvragen, in dit proces heb ik zelf zowel de ambassade als de universiteit op de hoogte moeten houden van alle vorderingen in mijn voorbereiding. Overigens ken ik maar weinig bestemmingen waar het zo moeilijk is om een visum aan te vragen. Zelfs met de hulp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken was het bijna onmogelijk een visum te krijgen.

Hoe heb je je buitenlandstage betaald?

Het jaar voor ik weg ging heb ik zelf erg hard gespaard en ik heb via Leiden Universiteit een Holland Scholarship-beurs gekregen van € 1.250, maar dit was lang niet genoeg. Gelukkig heeft BZ een hele ruime stagevergoeding en hiermee kon ik goed rondkomen.

Hoeveel geld was je ongeveer kwijt aan levensonderhoud?

Helaas valt dit altijd hoger uit dan je denkt, maar ik zat gemiddeld op € 1.200 per maand. Ik reken dan alleen woning, vervoer voor werk en eten. Van alle extra’s die je onderneemt heb je de kosten natuurlijk zelf in de hand, maar je wil niet al te veel missen. Voor feestjes, musea, kleine reisjes, weekendjes weg, uiteten en allerlei andere ondernemingen was ik minstens € 1.500  per maand extra kwijt.

Kon je veel vrienden maken?

Als je stage loopt is het lastiger om vrienden te maken dan wanneer je studeert. Je bent 40 uur per week aan het werk en je komt niet op veel plaatsen met leeftijdsgenoten. Al mijn collega’s waren natuurlijk een stuk ouder en het is ook fijn om ‘werk’ en privé gescheiden te houden. Bij een stage ben je dus veel meer aangewezen op je huisgenoten, eventuele clubs, andere stagiaires en je eigen ‘ondernemings-skills’. 

Heb je tips voor scholieren of studenten die nog naar het buitenland gaan?

Verleg je grenzen tot een punt waar je er zelf nog comfortabel mee bent en laat je niet pushen door anderen. Uiteindelijk ben jij het in je eentje die dit gaat ondernemen, jij moet ervan genieten. Alle tegenslagen die je gaat meemaken zullen voor 99% tijdens de voorbereiding voorkomen, geef niet op en zet door! Je zal er geen spijt van krijgen.

Waarom zou iedereen eigenlijk een tijdje naar het buitenland moeten gaan?

Lekker cliché, maar je leert jezelf goed kennen. Ik ben een nuchtere brabo dus bij mij hoef je niet aan te komen met ‘ik wil mezelf vinden’, maar door op jezelf zoiets te ondernemen ontdek je wat je wel en niet wilt in je toekomst en met jezelf. Ik ben een stuk zekerder van mezelf teruggekomen en heb kunnen bewijzen dat ik kan vertrouwen op mezelf. Niemand pakt dat meer van me af, en daarbij mocht ik dit over mezelf te weten komen in een land vol zon, wijn en gastvrijheid.

Laatste wijziging: 23-08-2019 12:32