Financiering

Stage lopen in Zuid-Afrika, maar wie gaat dat betalen? Er zijn verschillende beurzen beschikbaar en in veel gevallen kun je studiefinanciering ontvangen. Verder krijg je te maken met overeenkomsten en richtlijnen. WilWeg helpt je op weg met overzichten en voorbeelden.

Stageovereenkomst

Sluit voor je vertrek naar Zuid-Afrika een stageovereenkomst af. Leg hierin de stageopdracht, de stagebegeleiding door je onderwijsinstelling en de stageverlenende instantie, de duur van de stage en de stagevergoeding vast.

Je hoeft niet zelf een overeenkomst op te stellen. Je kunt gebruikmaken van een standaardformulier en dit aanpassen aan jouw specifieke situatie. De overeenkomst moet worden ondertekend door de stageverlener, je onderwijsinstelling en jezelf.

Stagevergoeding

Een stagevergoeding is niet gebruikelijk in Zuid-Afrika. Dat heeft ook met visumbepalingen te maken. Sommige organisaties bieden huisvesting of een reiskostenvergoeding. Zorg dat dit van tevoren geregeld is, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. 

Belasting

Nederland heeft een belastingverdrag met Zuid-Afrika afgesloten, waardoor je niet in twee landen belasting hoeft te betalen over hetzelfde inkomen. Let er wel op dat het in het buitenland opgebouwde inkomen altijd meetelt bij je fiscale inkomen in Nederland. Voor uitgebreide informatie over buitenlandse belastingzaken kun je de BelastingTelefoon Buitenland bellen, telefoon (055) 538 53 85.

Studiefinanciering tijdens stage

Wil je studiefinanciering behouden tijdens je stage in Zuid-Afrika, dan moet je als voltijdstudent ingeschreven blijven staan aan een Nederlandse universiteit of hogeschool én je buitenlandse stage moet deel uitmaken van je Nederlandse opleiding. Lees meer over studiefinanciering.

Beurzen en fondsen

Je kunt proberen een bijdrage te krijgen uit een van de vele fondsen die er zijn. De WilWeg Beursopener is een snelle en gemakkelijke zoekmachine voor beurzen en fondsen.

Begroting

Als je een beurs aanvraagt moet je altijd een begroting opstellen. Hoe je dat kan doen en waar je allemaal rekening mee moet houden, vind je in de voorbeelden en richtlijnen op deze website.

Laatste wijziging: 12-06-2020 12:58