Wonen in Zuid-Afrika

Zoek je woonruimte in Zuid-Afrika, dan kan je stagebedrijf je wellicht helpen. Bezoek anders een van de vele websites met het huuraanbod.

Huisvesting

Vraag het bedrijf waar je gaat stage lopen of zij je kunnen helpen met het vinden van geschikte woonruimte in Zuid-Afrika. Als dat niet het geval is, moet je zelf aan de slag. Via sites als Student Accommodation, Housing Anywhere en Accommodation for students kun je zoeken naar geschikte woonruimte in Zuid-Afrika.

Kosten

De kosten van levensonderhoud zijn te vergelijken met die in Nederland. Restaurants en openbaar vervoer zijn betrekkelijk goedkoop. Je kunt met je uitwonende studiebeurs en je OV-vergoeding tijdens je verblijf in Zuid-Afrika redelijk rondkomen. Op Numbeo vind je een overzicht van gemiddelde prijzen in Zuid-Afrika.

Voordeel

Voor buitenlandse studenten geldt een aantal voordelige regelingen. Zo kun je bijvoorbeeld onder bepaalde voorwaarden de btw terugvorderen bij je vertrek uit Zuid-Afrika. 

Reizen

Zuid-Afrika heeft een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk. Zo kun je je makkelijk en goedkoop met de trein verplaatsen. Helaas is niet iedere trein veilig voor toeristen. Vraag van tevoren bij het treinstation na welke trajecten veilig zijn.

Ook met verschillende bussen, zoals de snelbus en een minibus, kun je je goed verplaatsen door Zuid-Afrika. De prijs hangt af van het type bus en de reisafstand die je af wilt leggen. Eén van de bekendste busmaatschappijen die door bijna heel Zuid-Afrika rijdt is Intercape Mainliner.

Gebruik taxi’s van gerenommeerde bedrijven zoals ExciteUnicab en Rikkis, omdat die over het algemeen een goede reputatie hebben.  

Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Zuid-Afrika. Je hebt dus in principe geen internationaal rijbewijs (IRB) nodig. Toch is het handig om een internationaal rijbewijs aan te vragen, in verband met het huren van een auto in Zuid-Afrika. Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel. Neem voor de aanvraag je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee.

Laatste wijziging: 02-04-2019 11:59