Studie in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is om meerdere redenen een interessante bestemming voor Nederlandse studenten: Zuid-Afrika is een prachtig land, Engels is in veel de gevallen de onderwijstaal en de kosten voor collegegeld en levensonderhoud zijn laag.

Hogeronderwijssysteem

Het hoger onderwijs in Zuid-Afrika wordt verzorgd door universities, comprehensive universities en universities of technology. Er is ook een groeiend aantal particuliere onderwijsinstellingen.

Universities zijn de traditionele academische universiteiten. Zij bieden academische bachelor-, master- en doctoraalopleidingen aan en zijn meer onderzoeksgericht.

Comprehensive universities zijn een combinatie van de traditionele academische universiteiten en technische universiteiten (universities of technology). Deze onderwijsinstellingen bieden meer beroepsgerichte opleidingen aan en hebben een zeer breed opleidingsaanbod.

De universities of technology zijn zeer beroepsgericht en bieden praktijkgerichte opleidingen aan in uiteenlopende richtingen. De particuliere onderwijsinstellingen bieden opleidingen aan op het gebied van onder meer informatica, management en administratie.

Onder Nederlandse studenten zijn vooral de University of Pretoria en de University of Cape Town populair.

Graden

Zuid-Afrika maakt onderscheid tussen generic en professional bachelor degrees. Deze laatste programma’s leiden tot een specifiek beroep.

Bachelor
Een bacheloropleiding duurt drie tot zes jaar. Met welk Nederlands niveau je het mag vergelijken hangt af van de duur, de studierichting en het niveau van de opleiding.

Bachelor honours
Een bachelor honours is een eenjarige opleiding volgende op een driejarige bachelor.

Master
Een masteropleiding duurt een of twee jaar. Een Zuid-Afrikaanse Master is vergelijkbaar met de Nederlandse master in het hbo of in het wetenschappelijk onderwijs, afhankelijk van de studierichting en nominale studieduur.

Doctoraat
Het doctoraat wordt uitgereikt na een periode van minimaal twee jaar onderzoek tijdens de promotie. De titels die verleend worden na het succesvol afronden van de promotie zijn PhD en Doctor.

Nuffic Neso Zuid-Afrika

Een van de taken van Neso Zuid-Afrika is Nederlandse studenten informeren over studiemogelijkheden in Zuid-Afrika. Lees meer over wat Neso Zuid-Afrika voor je kan betekenen als je daar wilt studeren.

Meer weten?

Op de Go Study website vind je algemene informatie over studeren in Zuid-Afrika en kun je zoeken naar studieprogramma's. Of bekijk de pdf ‘Onderwijssysteem Zuid-Afrika’ voor uitgebreide informatie over het onderwijssysteem, de diploma’s en graden.

Onderwijssysteem Zuid-Afrika (172 kB)

Laatste wijziging: 11-06-2020 16:25