Zuid-Afrika - Bloemfontein - Eline

Eline doet een uitwisseling public administration: "Dit is het verhaal van je leven en je maakt het maar 1 keer mee. Dus zet wat extra spaargeld opzij, zorg dat je een lening hebt, geniet er gewoon van."

  • Opleiding: Master public administration
  • Instelling: Radboud Universiteit
  • Buitenlandervaring: uitwisseling
  • Locatie: Bloemfontein
Eline in Kaapstad

Hoe lang ben je in het buitenland?

Ik zit momenteel voor 5 maanden in Zuid-Afrika. Mijn universiteit heeft relaties met universiteiten over de hele wereld voor uitwisselingen. Elk jaar publiceren ze weer een nieuwe lijst met landen waar je heen kunt gaan. Na een motivatiebrief te hebben opgestuurd werd ik uiteindelijk geselecteerd om naar Zuid-Afrika te gaan.

Hoe heb je het gefinancierd? Had je een beurs? Was dat voldoende?

Ik heb mijn semester in het buitenland gefinancierd met een combinatie van beurs, spaargeld, lening en een bijdrage van mijn ouders. Mijn beurs was lang niet genoeg. Gelukkig had ik nog wat spaargeld, een lening en betalen mijn ouders mijn zorgverzekering en krijg ik elke maand geld om te eten. Toen ik in Italië woonde kreeg ik een grotere beurs, dat was wel genoeg.

Had een organisatie of onderwijsinstelling al wat voor je geregeld?

Het International Mobility Office op mijn universiteit heeft veel geregeld voor me. Zij hebben gezorgd dat ik de juiste papieren kreeg en zij namen continu contact op met de universiteit in Zuid-Afrika voor al mijn vragen.

Moest je zelf nog veel regelen?

Het aanmelden bij de universiteit in Zuid-Afrika en het visumproces moest ik wel zelf doen. Het visumproces was erg lastig. Ze waren net bezig met het veranderen van het visumproces, wat veel stress met zich meebracht.

Ik had een lijst gekregen met papieren die ik moest inleveren om een visum aan te vragen. Toen ik met die papieren vervolgens bij de ambassade kwam kreeg ik daar pas te horen dat ik nog een aantal documenten moest inleveren. Na veel stress en elke dag naar Den Haag afreizen is het me na 5 dagen eindelijk gelukt om de papieren in te leveren en de aanvraag te doen.

Hoe lang van tevoren begon je met de voorbereidingen?

Ik was 3 tot 4 maanden voordat ik zou vertrekken al naar de ambassade geweest om de formulieren op te halen. Ik ben toen ook begonnen met mijn beurs te regelen, plannen wanneer ik mijn kamer zou gaan opzeggen, wanneer ik zou stoppen met werken en wanneer ik afscheid zou nemen van mijn oppaskindjes en van mijn vrienden.

Hoe en waar vond je huisvesting?

Mijn huisvesting in Zuid-Afrika is geregeld door de universiteit hier. Ik woon op de campus in een huis vol internationale studenten. Mijn huur is een stuk goedkoper dan in Nederland, ongeveer € 200 per maand, maar ik geef ongeveer hetzelfde als in Nederland uit aan boodschappen, ongeveer € 150 tot € 200 per maand. Daarnaast ga je als buitenlandse student meestal vaker uit dan thuis en ik heb hier een abonnement op de sportschool.

Hoe ziet je leven in Zuid-Afrika eruit?

Mijn leven hier is vrij relaxed. Ik volg vakken bij de Master Public Administration en al mijn medestudenten werken al. Daarom hebben we maar 13 dagen college in het hele semester. Wel heb ik veel assignments, waar ik vaak thuis aan werk.

Kon je makkelijk vrienden maken?

Ik ga 5 dagen in de week met mijn huisgenoot naar de sportschool en we eten elke avond samen. Bij een verjaardag gaan we met het huis uiteten en soms gaan we een weekendje weg. Vrienden maken was dus niet heel moeilijk.

Ik heb ook Zuid-Afrikaanse vriendinnen. Die heb ik leren kennen via het wingman-programma. De universiteit in Zuid-Afrika linkt elke Internationale student aan een Zuid-Afrikaanse student. Dat is je “buddy”. Die helpt je met alle praktische zaken tijdens je verblijf en kan je wat Zuid-Afrikaanse cultuur bijbrengen.

Heb je in het buitenland een tegenslag of calamiteit meegemaakt? Hoe ging je hier dan mee om?

In Italië werd mijn portemonnee gestolen met mijn identiteitskaart erin, een week voordat ik terug naar huis vloog. In Zuid-Afrika bleek er op de heenreis van alles mis te zijn met mijn vlucht. Het beste is om kalm te blijven. Ik had gelukkig een kopie van mijn identiteitskaart bij mijn ouders liggen, die ze via de mail naar mij op konden sturen. Dat hielp het proces te versnellen bij de ambassade. In Zuid-Afrika heb ik naar de nodige mensen gebeld en het uiteindelijk toch kunnen regelen.

Ook was ik in Zuid-Afrika aan het reizen met mijn ouders en toen ik met de bus terug naar Bloemfontein zou gaan (vanuit Port Elizabeth), bleek dat de bussen staakten. Toen ik aankwam op het vliegveld bleken alleen nog maar duurdere tickets beschikbaar te zijn. Dat was even flink slikken, maar dat is nou eenmaal het risico van reizen.

Waarom zouden andere studenten ook naar het buitenland moeten gaan?

Het is de kans van je leven. En misschien wel de enige die je krijgt. Zodra je eenmaal werkt kun je niet zo makkelijk voor een half jaar weg gaan. Het is één groot avontuur en aan het einde hou je er verhalen en ervaringen aan over. En je maakt vrienden voor het leven.

Ik ben eerder al een half jaar naar Italië geweest voor mijn stage en nu, 2 jaar later, heb ik nog steeds contact met 2 vriendinnen in Panama, 1 in Zwitserland en mijn voormalige huisgenoot in Ierland. Maar allerbelangrijkst: het is gewoon vreselijk vet!

Heb je tips voor scholieren of studenten die nog naar het buitenland gaan?

Begin van te voren met plannen. Wanneer moet je wat geregeld hebben? Wat moet je mee nemen en wat moet je dus nog kopen? Wanneer moet je dat gedaan hebben? Maak een lijstje met wat je moet regelen en wat je nog moet kopen. Zet er vervolgens bij wat je wanneer moet hebben geregeld. Dit zal wat stress wegnemen.

Daarnaast zou ik ook zorgen dat je een extra buffertje hebt. Het valt bijna altijd wel duurder uit. Je bent een half jaar in het buitenland en je wil geen weekendjes weg overslaan. Je wil er het maximale uithalen en dat moet je ook gewoon lekker doen. Dit is het verhaal van je leven en je maakt het maar 1 keer mee. Dus zet wat extra spaargeld opzij, zorg dat je een lening heb, geniet er gewoon van. Het is de investering van je leven. Geld verdien je later wel, nu heb je in ieder geval de tijd en mogelijkheid om te reizen.

Eline

Laatste wijziging: 05-06-2019 13:04