Zuid-Afrika - Kaapstad - René

René deed vrijwilligerswerk met autistische kinderen: "Er komt veel kijken bij het regelen van vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika."

  • Opleiding: Leerkracht basisonderwijs
  • Instelling: Driestar Educatief in Gouda
  • Buitenlandervaring: Vrijwilligerswerk op een school voor autistische kinderen
  • Locatie: Kaapstad

René

Hoe kwam je op het idee om naar het buitenland te gaan?

Nadat ik mijn opleiding afgerond had, wilde ik graag iets in het buitenland gaan doen. Buitenland, ja dat klinkt natuurlijk heel groot, maar ik wist al snel dat ik richting Zuid-Afrika wilde gaan. Even een jaar er tussenuit om me meer te verdiepen in het onderwijs in een andere cultuur, maar ook om aan mijn Engels te werken en nieuwe contacten op te doen.

Hoe lang ben je weggeweest?

Tien maanden. Dat is niet niks! En dan ook nog eens in mijn eentje naar Zuid-Afrika. Ik zag het als een geweldige uitdaging om een nieuw land en nieuwe cultuur te gaan ontdekken.

Hoe reageerde je omgeving op je plannen?

Allerlei mensen maakten ontzettend genuanceerde opmerkingen. Zij hadden vooral een apart beeld van Afrika en Kaapstad. Hun intelligente vragen varieerden van “ga je dan in hutjes slapen?” tot “wat heb je aan een laptop als ze daar geen internet hebben?”.

Had je inderdaad geen internet daar?

Ik heb geen probleem met in hutjes slapen maar internet is wel een fijn middel om in contact te blijven met familie en vrienden zo bijna tienduizend kilometer bij je vandaan. Gelukkig is Kaapstad een redelijk westerse omgeving. Er was genoeg mogelijkheid om contact te onderhouden met familie en vrienden, wat heel belangrijk is als je voor langere tijd weg bent!

Heb je jouw tussenjaar zelf geregeld of via een organisatie?

Er komt veel kijken bij het regelen van vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika. Je moet een passend en betrouwbaar vrijwilligersproject vinden, je reis en visum goed regelen en natuurlijk ook leuke en veilige accommodatie vinden. Na veel onderzoek op internet kwam ik terecht bij een organisatie die mij wel aansprak.

Wat deed deze organisatie allemaal voor jou?

De organisatie hielp mij aan vrijwilligerswerk op een school voor autistische kinderen en zorgde voor kost en inwoning. Ook hebben ze mij goed geholpen in het regelen van mijn reis. Zo was er bemiddeling, een aanspreekpunt op locatie, airport transfer, een welkomstpakketje met simkaart en (eventueel) een huurauto. Ook werden er activiteiten geregeld voor 'nieuwelingen' om contacten te leggen.

Hoe heb je jouw tussenjaar gefinancierd?

Ik heb vooral een beroep gedaan op mijn spaargeld en een lening. Het was elke cent dubbel en dwars waard!

Wat heeft jouw tussenjaar je opgeleverd?

Het was leuk en leerzaam om tien maanden in een vreemde omgeving te wonen. Ik heb er ontzettend leuke contacten opgedaan en niet te vergeten: een mooi puntje erbij op mijn CV!

Waarom zou iedereen een tijdje naar het buitenland moeten gaan?

Een stage, cursus of vrijwilligerswerk doen in het buitenland is een unieke kans. Dit staat natuurlijk niet alleen mooi op je CV, maar levert je naast een leerzame periode ook waardevolle wereldkennis en een bijzondere levenservaring op.

René

Laatste wijziging: 30-07-2019 16:54