Zweden

Zweden doet het goed bij Nederlandse studenten en scholieren. Logisch: het Zweedse onderwijs heeft een zeer hoog niveau en een open, informele atmosfeer. Maar vergis je niet: ook de eisen zijn hoog. Heb je veel in je mars, dan heeft Zweden jou veel te bieden.

Feiten en cijfers

Zweden ligt in Scandinavië, naast Noorwegen. Zweden is een parlementaire monarchie. Er wonen ruim 9,5 miljoen inwoners op een oppervlakte van 450.000 vierkante kilometer. Zweden is 11 keer zo groot als Nederland en heeft grote, ongerepte natuurgebieden. Bijna 3 miljoen mensen wonen in de grote steden Stockholm, Göteborg en Malmö. Ruim 90 procent van de bevolking is Zweeds, 2,5 procent is Fins en de rest is een mix van allerlei nationaliteiten. In het uiterste noorden wonen ongeveer 20.000 Samen (Lappen) met een eigen taal en cultuur.

Zweden is lid van de EU maar heeft een eigen munteenheid, de Zweedse Kroon (SEK). Het land is neutraal en geen lid van de NAVO.

Liberaal

Zweden is een van de welvarendste en meest ontwikkelde landen ter wereld. Het heeft een relatief sterke economie en lage werkloosheid. De sociaaldemocraten hebben er decennia lang geregeerd en Zweden tot een model-verzorgingsstaat gemaakt. Latere regeringen hebben de verzorgingsstaat nooit aangetast. Iedereen heeft in principe gelijke kansen. Van oudsher hechten de Zweden aan vrijheid en privacy.

Onderwijs

Zweden is een van de beste kenniseconomieën ter wereld. Er wordt veel geld in het onderwijs gestoken. Bijna 35 procent van de Zweden is hoog opgeleid. Met name het technisch onderwijs staat op een hoog peil. Het onderwijs is gratis voor iedereen, ook voor EU-studenten. De kwaliteit van het onderwijs en het Zweedse leven trekt veel internationale studenten. 

Meer informatie

Onderwijssysteem Zweden (2.7 MB)

Comisceo Global Culture Guide

www.sweden.se

Laatste wijziging: 18-09-2020 15:19