Zweden - Jönköping - Rianne

Rianne deed een minor in Jönköping: "Alle studenten droegen tijdens het uitgaan een overall. Een soort traditie die je in Nederland nooit zou zien."

  • Opleiding: Communicatie
  • Instelling: Hogeschool Windesheim
  • Buitenlandervaring: minor
  • Locatie: Jönköping

Rianne is gehuld in een donkerblauwe broek 

Voordat ik ging studeren, had ik 2 afspraken met mezelf gemaakt. Ik zou op mezelf gaan wonen en ik zou voor langere tijd naar het buitenland gaan. Op mezelf woonde ik al toen het op 21 augustus 2017 tijd was voor de reis waar ik al jaren naar had uitgekeken.

Voorbereiding

Ik heb me flink voorbereid. Dat begon met de partnerlijst van mijn eigen hogeschool. Ik ging alle landen af en heb opgeschreven welke mij interessant leken. Iemand gaf de tip om alleen naar de scholen te kijken, maar dat leek me onzin. Het land moet je toch ook aanspreken? Zo eindigde ik met het lijstje Engeland, Duitsland, Zweden en Finland. Ik wilde Europa nog niet verlaten omdat ik mezelf nog wat jong vond.

Uiteindelijk koos ik voor Jönköping University in Zweden. Bij deze school was accommodatie al geregeld. Dat vond ik prettig. Ik kon kiezen uit verschillende woonlocaties en koos er een met de goedkoopste appartementen en de meeste studenten.

Financiering

Van tevoren wist ik dat Zweden een duur land was. Dat de Erasmusbeurs niet genoeg zou zijn voor de gehele uitwisseling, wist ik ook. Gelukkig leende ik al vol voor noodgevallen. Daarnaast heb ik in de voorafgaande maanden veel gespaard. Voor mijn vertrek zette ik ook nog mijn OV-studentenkaart stop. Mijn ouders waren zo lief om mijn boodschappen te betalen. Dat scheelde enorm.

Leven in Jönköping

Eenmaal aangekomen in Zweden heb ik de geweldigste tijd gehad. De accommodatie was goed geregeld. Er woonden honderden studenten in de flats. Zo kon ik makkelijk vrienden bezoeken. Daarnaast had de school alles tot in de puntjes geregeld. De uitwisseling begon met een kick-off van anderhalve week. Dat was eens wat anders dan in Nederland.

Je was ook verplicht lid te worden van de studievereniging. Deze studievereniging had bijvoorbeeld een uitgaansgelegenheid met gratis water en frisdrank (nadat je de fee had betaald). Na de kick-off had ik veel vrije tijd. Hier maakte ik me in het begin nog druk om: hoe zou ik die tijd opvullen? Maar ik had in die anderhalve week heel veel vrienden gemaakt en vulde mijn dagen dus met het leren kennen van mensen.

Wat ik interessant vond: alle studenten droegen tijdens het uitgaan een overall. Een soort traditie die je in Nederland nooit zou zien. Het viel dan ook op dat met name Nederlanders weigerden in overall rond te lopen. Typisch. Ik vond dat het bij de uitwisseling en de ultieme buitenlandervaring hoorde, dus ik deed vrolijk mee.

Daarnaast deed ik een poging de taal en de cultuur te leren kennen. Ik belandde in een vriendengroep met alleen maar Zweden en leerde zo meer en meer.

Kosten

In 4 maanden tijd heb ik uiteindelijk niet veel geld uitgegeven. Achteraf had ik meer uit mijn tijd in het buitenland kunnen halen. Dat vind ik wel jammer. Per maand was ik ongeveer € 700 kwijt. Ik leefde iets zuiniger dan studenten om mij heen. Na de uitwisseling had ik zelfs nog veel spaargeld over.

Wat mooi is aan een buitenlandervaring

Naar het buitenland gaan kan ik iedereen aanbevelen. Soms zit je, onbewust, in een bubbel. Je begint pas met leren en meer ervaring opdoen wanneer je die verlaat. Dit kan een te grote stap zijn voor sommigen, maar wat mij betreft is het een heel waardevolle stap.

In het buitenland kom je in situaties die je binnen je bubbel nooit zal tegenkomen. Er voor openstaan zorgt voor nieuwe ervaringen, maar vooral nieuwe dingen die je kunt leren. Iets waardevols dat je alleen begrijpt als je voor langere tijd naar het buitenland bent geweest.

Rianne

Laatste wijziging: 31-10-2019 17:11