Zweden - Trollhättan - Brice

Brice deed een minor engineering: "Als mijn zus mij niet had overgehaald om naar het buitenland te gaan, zou ik zoveel levenslessen en ervaringen gemist hebben. Ik ben haar voor eeuwig dankbaar."

  • Opleiding: Engineering
  • Instelling: HZ University of Applied Science
  • Buitenlandervaring: minor
  • Locatie: Trollhättan

Brice in Trollhattan 

Hoe lang ben je in het buitenland geweest?

Ik ben in totaal zes maanden naar Zweden geweest. Tijdens mijn uitwisseling studeerde ik aan University West in Trollhattan.

Hoe heb je je studieplek gevonden?

Via mijn onderwijsinstelling kreeg ik een stappenplan aangeboden voor een uitwisseling. Ik kon de landen opgeven die mij het meest aanspraken. Zo kwam er een aantal scholen uit waarvoor ik me kon opgeven, en vervolgens de cursussen die per school aangeboden werden. Na goedkeuring van de school en de cursussen kon ik verder met het proces.

Hoe heb je het gefinancierd?

Mijn verblijf in Zweden heb ik onder andere door middel van een beurs gefinancierd, namelijk:

  1. De Erasmus+ beurs, voornamelijk gebruikt voor de eerste twee maanden, aangezien ik 75% voorafgaand aan mijn buitenlandverblijf kreeg. De resterende 25% kreeg ik pas naderhand.
  2. De ov-vergoeding buitenland.
  3. Uitwonende studiefinanciering. Dit was voldoende voor mijn levensonderhoud en huisvestiging elke maand. Doordat ik de Erasmus+ beurs kreeg, kon ik dus de eerste 2 maanden uitwonende studiefinanciering sparen!.
  4. Mijn spaarrekening als back-up voor noodgevallen, maar dit is gelukkig niet nodig geweest.

Tip: Een goede begroting voor ruim 4 maanden zorgde ervoor dat ik geen geld tekort kwam. Ook is het altijd een optie om een tijd van tevoren extra te gaan werken!

Hoeveel geld was je kwijt aan levensonderhoud?

Dat weet ik niet meer precies, maar ik schat tussen de € 200 en € 300 in de maand. Met € 50 per week en een goed verstand kun je zeker overleven.

Had een organisatie of onderwijsinstelling al wat geregeld?

Het International Office van de HZ University of Applied Sciences zorgde ervoor dat het proces vlot verliep. Ik hoefde eigenlijk alleen hun instructies uit te voeren. Ik ben ongeveer 6 maanden voor vertrek begonnen met de voorbereidingen, wat eigenlijk een beetje te laat was. Mede dankzij de begeleiding vanuit het International Office verliep alles gelukkig zonder problemen. University West regelde mijn huisvesting. Dat was ideaal!

Moest je zelf nog veel regelen?

Aan een aantal zaken moest ik zelf nog denken, zoals de financiële administratie, de inschrijving bij de school, en het afsluiten van de juiste verzekeringen. Ook moest ik zelf mijn ov-chipkaart tijdelijk stopzetten om de buitenlandvergoeding te kunnen krijgen. Tot slot heb ik uiteraard zelf mijn vliegticket moeten aanschaffen.

Heb je een fijne tijd gehad in Zweden?

Mijn leven in zweden was voor in de boeken. Ik merkte dat ik tijdens mijn minor herboren was in de natuur, het was net een adventure game. Ik had ook helemaal niet door dat ik 6 maanden geen televisie meer had gezien.

Kon je gemakkelijk vrienden maken?

Op het gebied van vrienden ben ik niet tekort gekomen, ik vraag me soms af hoe ik iedereen ga bezoeken…  misschien een wereldreis? Als mijn zus mij niet had overgehaald om naar het buitenland te gaan, zou ik zoveel levenslessen en ervaringen gemist hebben. Ik ben haar voor eens en altijd dankbaar.

Heb je tips voor anderen die nog naar het buitenland gaan?

Je hoeft je echt geen zorgen te maken om tekortkomingen. Als je je goed voorbereidt, dan komt het allemaal goed. Je hebt je leven in het buitenland zelf in de hand; zo kan je het ontzettend goed maken, maar ook heel vreselijk zuur. Dus wees niet lui maar proactief!

Brice

Brice is ambassadeur voor WilWeg. Wil je meer weten over haar tijd in Zweden? Of wil je haar vragen hoe zij bepaalde dingen heeft geregeld? Neem dan contact met haar op.

Neem contact op

Laatste wijziging: 04-06-2019 17:03