Financiering

Het hoger onderwijs in Zweden is gratis. In veel gevallen kan je studiefinanciering ontvangen. Er zijn diverse beurzen beschikbaar, zoals Erasmus+.

Collegegeld

In Zweden is het hoger onderwijs gratis voor EU-studenten. 

Studiefinanciering

In veel gevallen kun je studiefinanciering ontvangen tijdens je studie in Zweden. Als voorwaarde moet je als voltijdstudent ingeschreven blijven staan aan een Nederlandse universiteit of hogeschool en moet je studie in Zweden deel uitmaken van je Nederlandse opleiding. Lees meer op de pagina over studiefinanciering in het buitenland.

Wil je je volledige studie in Zweden volgen? Dan moet je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) aanvragen of je je studiefinanciering mee mag nemen. Ga naar DUO voor voorwaarden, aanvullende informatie en manier van aanvragen.

In Zweden hoef je als EU-student geen collegegeld te betalen. Daardoor lijkt het alsof je niet in aanmerking komt voor meeneembare studiefinanciering. Maar daar kom je wel voor in aanmerking. Studenten die naar Scandinavië willen, mogen niet afgewezen worden voor de meeneembare studiefinanciering op grond van het feit dat ze geen collegegeld betalen.

Studiebeurzen voor Zweden

Studeren in Zweden, maar wie gaat dat betalen? Je krijgt te maken met hogere kosten dan hier, maar er zijn mogelijkheden om je studie-avontuur te financieren.

Met een beurs van Erasmus+  kun je studeren of stage lopen binnen Europa. Deelnemende universiteiten en hogescholen maken onderling afspraken over het aantal studenten dat ze uitwisselen. Informeer bij je studiecoördinator of jouw onderwijsinstelling deelneemt en welke mogelijkheden er zijn.

De Beursopener is een handige zoekmachine voor buitenlandse beurzen en fondsen. Ook op Study in Sweden kun je ook zoeken naar beurzen.

Begroting

Als je een beurs aanvraagt moet je altijd een begroting opstellen. Op WilWeg vind je voorbeelden en richtlijnen hoe je een begroting moet samenstellen en waar je rekening mee moet houden.

Laatste wijziging: 02-04-2019 11:54