Visum en zorgverzekering

Je hebt geen verblijfs- en werkvergunning nodig om te kunnen studeren en werken in Zweden. Wel moet je je voldoende verzekeren. Controleer voor je vertrek de voorwaarden van jouw zorgverzekering.

Studievisa

Je hebt geen visum nodig om in Zweden te kunnen studeren als je een right of residence hebt. Dit heb je automatisch als je:

  • EU-burger bent
  • studeert of werkt
  • jezelf financieel kunt onderhouden

Meer informatie vind je bij de Zweedse immigratiedienst.

Werken tijdens je studie in Zweden

Je mag zonder werkvergunning onbeperkt werken naast je studie. Als je meer verdient dan het minimumloon, dan moet je werkgever loonbelasting betalen. Hij trekt dit direct van je bruto-inkomen af. De werkgever moet dit regelen bij de belastingdienst. Vraag het in ieder geval vooraf na bij je werkgever.

Nederland heeft met Zweden een belastingverdrag afgesloten. Dat houdt in dat je niet in twee landen belasting hoeft te betalen over hetzelfde inkomen. Let er wel op dat het in het buitenland opgebouwde inkomen altijd meetelt bij je fiscale inkomen in Nederland.

Voor uitgebreide informatie over buitenlandse belastingzaken kun je de BelastingTelefoon Buitenland bellen: (055) 538 53 85.

Zorgverzekering

Als je naar het buitenland gaat om te studeren (zowel binnen de EU, als daarbuiten), dan moet je in Nederland verzekerd blijven. Het maakt daarbij niet uit of je wel of niet ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente. Je kan ook zorgtoeslag blijven ontvangen.

De situatie verandert wanneer je naast je studie in het buitenland ook een bijbaan in het buitenland hebt. Ook een stage in het buitenland kan gevolgen hebben voor je zorgverzekering. Lees meer over je zorgverzekering tijdens je studie in het buitenland.

Veel universiteiten hebben een medische dienst. Is dat niet het geval en wil je een afspraak maken met een arts, dan kan je terecht in het lokale gezondheidscentrum (Vårdcentralen). Een tandarts vind je in de dichtstbijzijnde publieke tandartskliniek (Folktandvården).

Uitgebreide informatie over zorg en zorgverzekering in Zweden vind je op Study in Sweden en Försäkringskassan.

Laatste wijziging: 11-04-2019 11:53