Wonen in Zweden

Begin je zoektocht naar huisvesting in Zweden bij de onderwijsinstelling van je keuze. De huurprijzen zijn afhankelijk van de locatie. De kosten voor levensonderhoud zijn vergelijkbaar met die in Nederland.

Huisvesting in Zweden

Als internationale student op zoek naar woonruimte in Zweden kun je het best beginnen bij de onderwijsinstelling van je keuze. Veel universiteiten bieden hulp bij het vinden van geschikte huisvesting. Een aantal onderwijsinstellingenbiedt ook zelf woonruimte voor internationale studenten. Meld je ruim op tijd aan.

Het aanbod verschilt nogal per stad. Over het algemeen is er voldoende woonruimte beschikbaar in de kleinere en middelgrote steden. In grotere steden als Stockholm en Göteborg of traditionele studentensteden als Lund en Uppsala is dat niet altijd het geval.

Je kunt net als veel andere studenten kiezen voor studentenhuisvesting. Op die manier kom je gemakkelijk in contact met andere (internationale) studenten. Je kunt ook zelf op zoek gaan naar woonruimte op de particuliere woningmarkt. Ook hier geldt dat je het best bij de onderwijsinstelling van je keuze kunt beginnen. Over het algemeen kunnen ze hierbij adviseren.

Op de websites van studentenverenigingen wordt ook vaak woonruimte aangeboden. Kijk ook eens op de volgende websites:

Blocket 

Sokstudentbostad

Hyrenbostad

SGS Student Bostader

Boplats Syd

Hyresbostad

Housing Anywhere

Voor een voorbeeld van een huurcontract en meer algemene informatie over het vinden van woonruimte kijk je op Studentboet.se.

Kosten

De kosten van huisvesting in Zweden zijn afhankelijk van de locatie. In de kleinere steden betaal je tussen € 250 en € 425 per maand voor een kamer. In de grotere steden varieert dit van € 350 tot € 625.

Voor je levensonderhoud ben je gemiddeld ongeveer € 880 per maand kwijt. Dit is inclusief huisvesting. Kijk eens op Numbeo voor een actueel overzicht van de kosten voor levensonderhoud. Gelukkig geven veel studentenbars korting aan studenten.

Veel studenten in Zweden worden lid van een studentenvereniging (Nation). Dit is een kruising tussen een Nederlandse studie- en studentenvereniging. Zij hebben meestal een café, bibliotheek, studieruimte en een bar. Ze organiseren vaak zowel formele en informele evenementen voor hun leden. Het lidmaatschap kost ongeveer € 5 tot € 40 per semester.

Vervoer

In Zweden kun je gemakkelijk reizen met de trein, bus, tram en metro. Het openbaar vervoer is er heel goed geregeld. De prijzen zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Je Nederlandse rijbewijs is geldig in Zweden. Je hoeft dus geen internationaal rijbewijs (IRB) aan te vragen. 

Laatste wijziging: 29-11-2018 12:19