Financiering

Je wil tijdens je mbo-opleiding een tijdje naar het buitenland. Dat is ontzettend leuk en leerzaam. Maar het kost ook geld. Hoe ga je het betalen?

Begroting

Voordat je op zoek gaat naar geld, wil je weten wat een studie of stage in het buitenland eigenlijk kost. Stel een begroting op. Dan zie je snel hoeveel geld je nodig hebt.

Er zijn veel manieren om je avontuur in het buitenland te betalen. Misschien wil het thuisfront een deel voor je betalen. Of heb je zelf al gespaard?

Studiefinanciering

In veel gevallen kun je studiefinanciering uit Nederland blijven ontvangen. Voor de periode dat je in het buitenland bent, kun je een beurs voor uitwonende studenten aanvragen. Die is hoger dan de beurs voor studenten die thuis wonen.

Erasmus+

Erasmus+ is een beurs voor studenten die willen studeren of stage lopen in een ander Europees land. Je vraagt deze beurs aan via jouw school. Vraag je bpv-coördinator wat je daarvoor moet doen.

Bijdrage school of bedrijven

Het kan ook zijn dat je school een deel van je studie in het buitenland financiert. Sommige scholen regelen een extra bijdrage. Bijvoorbeeld via een opleidings-, onderzoek- of branchefonds. Ook kunnen bedrijven bijdragen in de financiering van jouw studie of stage in het buitenland. Vraag ernaar bij jouw school.

Sponsors

Als dat niet genoeg is, kun je een sponsoractie beginnen. Dan ga je bijvoorbeeld een lange afstand fietsen. Je vraagt al je vrienden, familie en bekenden vooraf om een bepaald bedrag per kilometer. Hoe verder jij fietst, hoe meer geld je ophaalt.

Je kunt ook kiezen voor crowdfunding. Dat is een sponsoractie waarbij je op internet zoekt naar mensen die je financieel willen steunen. Je zou ook een lening kunnen afsluiten. Pas dan wel goed op, want geld lenen kost ook geld.

Laatste wijziging: 28-03-2019 14:36