Studiefinanciering stage buitenland

Woon je in Nederland nog thuis? Dan ben je opeens een uitwonende student als je voor je stage of een deel van je opleiding naar het buitenland gaat. Je kunt dan meer studiefinanciering krijgen. Ook kun je een vergoeding aanvragen voor je ov-kaart.

Meer studiefinanciering

Als je tijdens je opleiding naar het buitenland gaat, krijg je toch studiefinanciering. Je tijd in het buitenland moet wel onderdeel zijn van je Nederlandse opleiding. In het buitenland woon je waarschijnlijk niet bij je ouders. Je hebt dan recht op een beurs voor uitwonende studenten. Dat is ongeveer 185 euro meer dan de beurs voor inwonende studenten.

Hogere aanvullende beurs

Als je niet bij je ouder(s) of verzorger(s) woont, heb je ook recht op iets meer aanvullende beurs. Dat geldt ook als je naar het buitenland gaat. Je regelt het via Mijn DUO.

Let op

Ga je korter dan één maand weg? Dan heb je alleen recht op meer geld van DUO als je de eerste dag van de maand in het buitenland bent. Ga je bijvoorbeeld weg van 1 tot en met 21 november? Dan heb je hier wel recht op. Ga je van 2 tot en met 22 november? Dan niet.

OV-vergoeding

In het buitenland heb je niets aan je ov-kaart. Daarom moet je twee dingen doen:

  1. Vraag een vergoeding aan via Mijn DUOJe krijgt dan bijna honderd euro per maand in plaats van je ov-kaart. Let op: bij DUO heet een ov-kaart een 'studentenreisproduct'.
  2. Zet je ov-kaart stop. Dat doe je bij een ophaalautomaat. Let op: als je dit vergeet kun je een boete krijgen van bijna 100 euro per halve maand.

Bij DUO lees je precies hoe je een vergoeding aanvraagt en je kaart stopzet. Je kunt je OV alleen voor een hele maand stopzetten. Je krijgt over de hele maand de vergoeding. Ga je korter dan een maand weg? Dan heeft dit misschien weinig zin. Je betaalt dan zelf je reiskosten in het deel van de maand dat je wel in Nederland bent.

Weer thuis

Als je terug bent in Nederland, ga je misschien weer thuis wonen. En dan wil je je ov-kaart weer gebruiken. Dat gaat niet vanzelf. Regel het opnieuw bij DUO. Tip: zet dit al in je agenda voordat je vertrekt.

Laatste wijziging: 28-03-2019 14:39