Mogelijkheden

Wil je tijdens je mbo-opleiding naar het buitenland? Er is veel mogelijk.

De meeste mbo’ers die naar het buitenland gaan doen dat tijdens hun stage. Maar er zijn meer kansen om tijdens je opleiding iets van de wereld te zien. 

Stage

Je stage is een goed moment om naar het buitenland te gaan. Voor opleidingen in het toerisme is dit heel gebruikelijk. Ook op andere vakgebieden is een stage in het buitenland heel nuttig. Een paar voorbeelden:

Horeca
Waar leer je de Franse cuisine beter kennen dan in Frankrijk?

Mode
Met een stage bij een Italiaans modehuis ben jij onweerstaanbaar voor veel modebedrijven.

Detailhandel
Bij een Nederlandse supermarkt kan een kar met voorraad makkelijk een half uurtje buiten staan. Zou dat in de brandende Spaanse zon ook kunnen?

Zorg
In een Australisch verzorgingstehuis voor demente Nederlandse ouderen leer je pas echt wat Alzheimer met mensen doet.

Agrarisch/groen
Bij een Amerikaanse bloemist maak je kennis met nieuwe aspecten van bloemdecoratie.

Erkend leerbedrijf

Het is heel belangrijk dat je stage loopt bij een erkend leerbedrijf. Anders telt je stage niet mee voor je diploma. Dat geldt ook als je in het buitenland stage loopt.

Project of studie

Tijdens veel mbo-opleidingen kun je meedoen aan een project in het buitenland. Je gaat dan een aantal weken naar een ander land om aan een project te werken. Studenten van het Groenhorst College gingen bijvoorbeeld tien weken naar Ethiopië. Daar onderzochten ze wat de beste manier is om gewassen te vermarkten.

Studie

Ook voor een studieopdracht kun je naar het buitenland. Studenten van het Nordwin College gingen bijvoorbeeld tien dagen naar de Chinese stad Liyang. Daar werkten ze mee aan een project om de stad aantrekkelijker te maken voor ecotoeristen.

Beroepenwedstrijd

Een beroepenwedstrijd is ook een manier om tijdens je mbo-opleiding ervaring op te doen in het buitenland. Om mee te kunnen doen aan de internationale wedstrijden moet je eerst nationaal kampioen worden op jouw vakgebied. Vraag op jouw school hoe je kunt meedoen aan de vakwedstrijden voor mbo’ers van Skills Heroes.

Inspiratie

Weet je nog niet precies wat je wil doen in het buitenland? Vul dan de WilWegWijzer in. Lees ook eens de verhalen van mbo-studenten die al naar het buitenland geweest zijn. Ze staan boordevol tips en inspiratie!

Laatste wijziging: 05-09-2019 15:42