Verzekeringen

Je kunt in Nederland bijna alles verzekeren. Dat kost veel geld. Je hebt lang niet alle verzekeringen nodig.

Als je tijdens je opleiding naar het buitenland gaat, regel je in ieder geval deze drie verzekeringen:

  1. Aansprakelijkheidsverzekering
  2. Zorgverzekering
  3. Reisverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering

Stel dat je bij jouw leerbedrijf per ongeluk iets kapot maakt. Dan is het fijn als de verzekering de schade kan vergoeden. De meeste mbo-scholen in Nederland hebben dit standaard geregeld voor al hun scholieren die op stage gaan. Vraag jouw bpv-coördinator of dat op jouw school ook zo is.

Zorgverzekering

Als je naar de dokter gaat, betaalt je zorgverzekering de rekening. Kun je je Nederlandse zorgverzekering laten doorlopen als je in het buitenland stageloopt? Dat hangt af van je stagevergoeding.

Is je stagevergoeding hoger dan 150 euro per maand? Dan moet je een zorgverzekering afsluiten in het land waar je stageloopt. Is je stagevergoeding lager dan 150 euro per maand? Of krijg je geen stagevergoeding? Dan mag je je Nederlandse zorgverzekering aanhouden.

Bel Zorgverzekeringslijn.nl voor vragen over de algemene verzekeringsplicht, premieplicht of schulden bij de zorgverzekeraar. Via het gratis telefoonnummer 0800 64 64 644  (op werkdagen tussen 9.00 uur tot 17.00 uur) en de website www.zorgverzekeringslijn.nl biedt Zorgverzekeringslijn.nl neutrale en onpartijdige informatie en advies.

Onderzoek

Vul in alle gevallen het onderzoek verzekering Wet langdurige zorg (Wlz) in. Na vier tot zes weken krijg je de uitslag van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dan weet je zeker wat je in jouw situatie moet doen.

Kun je je Nederlandse zorgverzekering aanhouden? Controleer dan waarvoor je wel en niet verzekerd ben. Soms is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Let op!

Niet alle landen accepteren de uitslag van het onderzoek verzekering Wlz. Dit kan gebeuren in landen waarmee Nederland geen verdrag heeft voor de zorgverzekering. China is daar een voorbeeld van. Je bent dan verplicht om ook een zorgverzekering af te sluiten in het land waar je stage loopt.

European Health Insurance Card

Als je naar een ander Europees land gaat, kun je het beste een European Health Insurance Card aanvragen. Die krijg je gratis van je eigen zorgverzekeraar. Met deze kaart kun je laten zien dat je in Nederland verzekerd bent voor medische kosten.

Reisverzekering

Een reisverzekering kan bijvoorbeeld van pas komen als je op reis bestolen wordt. Of wanneer je problemen krijgt waarbij juridische hulp nodig is. Een gewone reisverzekering is meestal niet geschikt voor een stage of studie in het buitenland. Zeker wanneer je langer dan twee maanden naar het buitenland gaat. Vergelijk (reis)verzekeringen via vergelijkingssites.

Laatste wijziging: 08-08-2018 13:03