Algemene informatie

Voor algemene vragen rondom het coronavirus en het onderwijs verwijzen we je naar de website van de Rijksoverheid.

Algemene informatie van het RIVM vind je op de Nederlandstalige RIVM-website en de Engelstalige RIVM-website.

Nederlandse ambassades in het buitenland zijn 24/7 telefonisch bereikbaar via +31 247 247 247. Vanuit daar word je doorverwezen naar de juiste ambassade.

Actuele informatie over het programma Erasmus+ vind je op de website van Erasmus+.

Naar welke landen kan ik op dit moment afreizen?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken informeert over reisadviezen en de gevolgen van het coronavirus voor reisplannen. We raden aan om het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen. Buitenlandse Zaken is via WhatsApp bereikbaar op +31 6 82 38 77 96 en via Twitter op @24/7BZ.

Gaat mijn uitwisseling in het buitenland nog door?

Neem daarvoor contact op met je eigen onderwijsinstelling. Nog niet alle onderwijsinstellingen hebben op dit moment een definitieve beslissing genomen over het wel of niet door laten gaan van uitwisselingen in het buitenland in het komende studiejaar.

Bekijk ook het reisadvies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gaat mijn buitenlandse stage nog door?

Neem daarvoor contact op met je eigen onderwijsinstelling. Nog niet alle onderwijsinstellingen hebben op dit moment een definitieve beslissing genomen over het wel of niet door laten gaan van buitenlandse stages in het komende studiejaar. Misschien kun je nog niet naar het buitenland vertrekken, maar kun je wel al online starten met je buitenlandse stage.

Bekijk ook het reisadvies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gaat mijn bachelor- of masteropleiding in het buitenland nog door?

Dat hangt af van de situatie in je bestemmingsland en van de buitenlandse onderwijsinstelling. Neem daarom contact met ze op.

Bekijk ook:

  • De nationale overheidssite van je bestemmingsland voor informatie over reisrestricties en quarantainemaatregelen.
  • De coronacrisis-gerelateerde informatie voor buitenlandse studenten in je bestemmingsland (zie lijst onderaan deze pagina).
  • Het reisadvies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gaat mijn tussenjaar in het buitenland nog door?

Heb je je tussenjaar via een bemiddelingsbureau geregeld? Neem daar dan contact mee op. Het zal per land en per situatie verschillen of je tussenjaar in het buitenland door kan gaan. Vraag ook naar de garanties die de organisatie geeft op het gebied van bijvoorbeeld repatriëring en hoe het zit met annulering. Ga ook na of je hiervoor zelf een verzekering, zoals een reisverzekering, af moet sluiten.

Heb je geen bureau ingeschakeld? Bekijk dan de nationale overheidssite van je bestemmingsland voor informatie over reisrestricties. Veel landen laten momenteel alleen reizigers toe voor wie het noodzakelijk is om naar dat land te reizen. Wat als noodzakelijk wordt gezien, verschilt per land. Kijk ook naar eventueel ter plaatse geldende quarantaine regels.

Bekijk ook het reisadvies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wat moet ik doen als ik op uitwisseling/studie/stage in het buitenland ben en de situatie rondom corona daar verergert plotseling?

Allereerst is het van groot belang dat je je houdt aan de lokale maatregelen.

Mag je het land waar je zit niet meer uitreizen? Neem dan contact op met je eigen onderwijsinstelling en met de Nederlandse ambassade ter plaatse zodat zij weten waar je verblijft en je verder kunnen helpen.

Mag je nog wel reizen? Dan kun je zelf beslissen of je terug naar Nederland wil komen. Overleg in ieder geval met je eigen onderwijsinstelling en vraag eventueel ook advies bij de Nederlandse ambassade ter plekke.

Meer informatie vind je op de website van Buitenlandse Zaken.

Hoe zit het met mijn zorg- en reis/annuleringsverzekering in deze corona-tijd?

Neem voor vertrek altijd contact op met je verzekeraar om na te gaan of je voldoende verzekerd bent als je afreist naar je bestemmingsland. Is je zorgverzekering toereikend? En hoe zit het met annulering? Ben je verzekerd tegen de (extra) kosten van repatriëring? Voor algemene informatie kun je ook terecht bij de Zorgverzekeringslijn. Zij geven actuele en neutrale informatie en zijn ook bereikbaar via de chat.

Waar vind ik nog meer informatie over de situatie voor Nederlandse studenten in het buitenland?

Onze collega's bij de Nuffic Neso's kunnen je adviseren over de landen waar zij zich bevinden:

Meer informatie over de gevolgen van de corona-crisis specifiek voor buitenlandse studenten in verschillende landen vind je via de linkjes hieronder.

Populaire landen

Australië
Canada
Japan
Spanje
Verenigd Koninkrijk
Verenigde Staten

Andere landen

Aruba
België
China
Curaçao
Denemarken
Duitsland
Finland
Frankrijk
Ierland
Letland
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oostenrijk
Polen
Singapore
Slovenië
Slowakije
Tsjechië
Zuid-Afrika
Zweden