Beluister de podcast

Samenvatting

Door corona is een tussenjaar, stage of studie in het buitenland niet meer zo vanzelfsprekend. Maar het kan nog wel. Dat bewijzen studenten Maika, Lotte en Vincent die allemaal een internationale ervaring opdeden in de coronacrisis.

Ook is er dit jaar een online Buitenlandbeurs, namelijk de International Days. Organisator OGZ komt vertellen over de coronaproof voorlichtingen en hoe belangrijk goede voorbereiding is in een tijd waar niks zeker is.

Maika

Maika maakte de eerste helft van de coronacrisis mee tijdens haar studie in Kopenhagen. Dat was best lastig, want de lockdown was vrij eenzaam. Toch maakte ze de keuze om daarna weer een nieuw buitenlandavontuur aan te gaan en verhuisde voor haar master naar de universiteit van St. Andrews in Schotland.

"In Nederland blijven was een optie, maar ik zag wat er, ondanks alle beperkingen, toch in Schotland georganiseerd werd. Dat was voor mij een reden om te gaan. Je leert toch in het buitenland wonen, corona of niet."

Op haar universiteit worden inmiddels verschillende online en offline evenementen georganiseerd om alle internationale studenten en eerstejaars zoveel mogelijk een 'thuis' gevoel te geven.

"Het lijkt misschien alsof er niks kan en het is niet de beste tijd om te gaan, maar er kan eigenlijk nog best veel en het is heel erg persoonsgeboden hoe je erin staat."

Vincent

Ook Vincent zat in het begin van de coronacrisis in het buitenland. In China maakte hij in januari 2020 het begin van de coronacrisis mee. Nietsvermoedend ging hij voor een korte vakantie terug naar Nederland met het idee dat hij in maart kon beginnen aan zijn stage in Beijng. Het liep anders, de stage werd gecanceld en Vincent moest op zoek naar een andere oplossing.

Uiteindelijk kwam hij in contact met een stagebureau in Berlijn. Toen ook reizen naar Duitsland niet meer mogelijk was, besloot hij niet bij de pakken neer te gaan zitten en de stage in Berlijn online te doen vanuit Nederland.

Zijn tip? "Altijd kijken naar wat wel kan, ook al is het al de zevende keer dat iets niet lukt. Want met kijken naar de mogelijkheden help je jezelf uiteindelijk het beste verder."

Lotte

Lotte stond voor een lastige beslissing toen ze begin maart net 7 maanden in Indonesië studeerde. Ze had daar een leven opgebouwd en wilde er voor langere tijd blijven. De Nederlandse ambassade in Jakarta adviseerde haar om terug te gaan naar Nederland.

Lotte besloot, met pijn in het hart, terug te gaan. Inmiddels volgt ze haar vakken in Indonesië vanachter haar computer. Haar tip? Ook als het moeilijk wordt probeer zoveel mogelijk vooruit te kijken:

"Heb er vertrouwen in dat er een moment is dat je weer terug kan gaan en dat je er dan zo van gaat genieten. Want je weet nu hoe bijzonder en niet vanzelfsprekend het is. En er komt echt wel een tijd waar het weer kan. Heb daar vertrouwen in en een beetje geduld."

International Days

En dan zijn er ook nog de International Days, de online variant van de buitenlandbeurs. Want hoe geef je de juiste voorlichting in een tijd waarin de mogelijkheden van een studie, stage of tussenjaar in het buitenland heel beperkt zijn?

Joris van organisator OGZ vertelt over het belang van een goede voorbereiding, de coronaproof insteek van de voorlichting en de kracht van het verhaal van de student.