Alleen op reis: stage in tropisch Suriname

Door het werk van zijn ouders woonde Adriaan al op veel verschillende plekken in de wereld. Op zoek naar een buitenlandavontuur voor hem alleen begon hij redelijk laat aan de voorbereiding... een avontuur op zich!
Geschreven door Adriaan
Paramaribo, Suriname
Lees het verhaal van Adriaan in Paramaribo

Ik vertrok in 2018 voor mijn stage naar Suriname en kwam erachter dat ik misschien iets eerder had moeten beginnen met de voorbereidingen.

"Gelukkig liep alles goed en waren alle voorbereidingen uiteindelijk op tijd getroffen. Voor mij was dit wel een leermoment."

Voorbereiding

Mijn voorbereiding had beter gekund moet ik eerlijk zeggen. Het was namelijk niet mijn plan om stage te gaan lopen in Suriname. Omdat mijn initiële stage in Nederland niet meer mogelijk was moest ik redelijk laat nog opzoek naar een alternatief. Begin dan ook op tijd met het vinden van een stage.

Financiering

Mijn buitenlandavontuur heb ik via meerdere manieren kunnen financieren. Met mijn stagebedrijf heb ik erg geluk gehad, deze financierde namelijk mijn vliegticket en gaf ook een stagevergoeding. Iets wat erg ongebruikelijk is voor stageplekken in Suriname, in veel gevallen moet je namelijk betalen voor je stageplek.

Van mijn stagevergoeding betaalde ik een groot gedeelte van mijn wekelijkse kosten zoals boodschappen, taxi en uitgaan. Verder vulde ik mijn budget nog aan met een lening bij DUO en spaargeld dat ik opzij had gezet voor de stage.

Stage in Suriname

Ik heb mijn derdejaars stage uitgevoerd bij een particulier beveiligingsbedrijf in Paramaribo. Binnen deze organisatie deed ik onderzoek naar hoe de organisatie zich beter kon profileren in de lokale en internationale beveiligingsmarkt Dit door met adviezen te komen voor nieuwe diensten waarmee de organisatie kan excelleren ten opzichte van concurrenten.

De eerste weken

Buiten het temperatuurverschil moest ik eigenlijk niet echt wennen, het is iedere dag in Suriname gemiddeld 31 graden en vochtig door het tropische klimaat. Suriname lijkt op veel vlakken erg op Nederland doordat het een voormalige kolonie is van Nederland. Ook zitten er jaarlijks z’n duizend Nederlandse stagiairs in Suriname en wonen en werken er veel Nederlanders.

Tips

  • stel jezelf open voor het avontuur;
  • bereid je goed voor;
  • schiet niet in de stress als bepaalde zaken anders lopen als gepland;
  • vergeet niet te genieten!

Tips over Suriname en Paramaribo:

  • zoek contact met andere stagiairs via organisaties als SUforYou of Stage Huisvesting Suriname;
  • geniet van de ongerepte jungle in het binnenland van Suriname;
  • probeer de heerlijke lokale Surinaamse cultuur te ontdekken.

Waarom naar het buitenland?

Het samen leven, wonen en werken met mensen die andere gewoontes, normen en waarden hebben. Hierdoor leer je ook op een andere manier te kijken naar het leven en kan je mooie aspecten van andere culturen meenemen in je eigen leven.

Naast mijn persoonlijke ervaring en ontwikkeling heb ik er een groot netwerk aan mijn tijd in het buitenland overgehouden. Zo heb ik nu nog steeds contact met andere stagiaires die toen in Suriname zaten waar ik goed bevriend mee ben geraakt.

Als kers op de taart heb ik nu ook een mooie uitdagende baan gevonden in het buitenland. Sinds september 2020 ben ik terug in Suriname en werk ik als Security Consultant voor mijn voormalige stagebedrijf.

Lees meer stories over