Chinees leren in het prachtige Guilin, China!

Lees over Anoek's avontuur in China, waar ze drie maanden de minor Chinese taal heeft gedaan!
Geschreven door Anoek
Guilin, China


Toen het tijd was voor mijn minor tijdens mijn bachelor studie Kust en Zee Management wist ik eigenlijk niet welke richting ik op wilde. Mariene biologie, havenlogistiek of toch iets on-gerelateerd aan mijn vakgebied. China heeft mij altijd getrokken dus besloot ik Chinees te studeren in Guilin!

"Een semester in China studeren geeft erg veel mogelijkheden om lekker te reizen!"

Voorbereiding

Ik wilde Chinees studeren, maar ja, hoe ga je dat aanpakken? Fontys Hogeschool in Eindhoven biedt verschillende taal-minors aan, waaronder de minor voor Chinese taal en cultuur. Deze hogeschool heeft een uitwisseling met de Guilin Normal University, en aangezien ik het zelf prettig vond om naar China te gaan met wat basis kennis van de taal, maar ook met een Nederlandse groep studenten (ik heb namelijk behoorlijk last van heimwee) was de keuze voor deze minor snel gemaakt. De eerste twee maanden kreeg ik Chinese les in Eindhoven en daarna was het tijd voor drie maanden Guilin!

De hogeschool regelde via de universiteit huisvesting voor ons op de campus, en zorgde voor de benodigde informatie om het visum aan te vragen. Doordat ik alleen naar China ging om te studeren, hoefde ik mijn zorgverzekering verder niet aan te passen. Wel moest ik een reisverzekering afsluiten met werelddekking, zodat ik in China zorg kon krijgen mocht dit nodig zijn.

Financiering

Voordat ik naar China vertrok ben ik extra gaan werken om veel spaargeld op mijn bankrekening te hebben zodat ik veel kon reizen. Naast mijn eigen spaargeld ontving ik studiefinanciering via DUO waar ik mijn maandelijkse vaste lasten mee kon betalen, zoals huur en eten, maar ook mijn Nederlandse verzekeringen.

De eerste week

De dag dat wij aankwamen moest er meteen een hoop geregeld worden. We hadden dan wel een appartement op de campus gekregen, maar meubels hadden sommige studenten niet en anderen in overvloed. Als eerste werd er dus een soort van stoelendans gedaan zodat iedereen wat meubels had in zijn of haar appartement.

Deze dag ontvingen we ook onze Chinese simkaart en lesrooster. De rest van de week, en onze periode daar, hadden we elke ochtend Chinese les. Tijdens mijn eerste weekend in Guilin hebben we verschillende excursies gedaan om de stad beter te leren kennen.

Reizen in China

China is een ontzettend mooi en goedkoop land. Doordat ik alleen s ’ochtends les had, was het altijd mogelijk om op vrijdag meteen na school een weekendje naar een stad in de buurt te gaan. Daarnaast mochten we een aantal lessen missen dus was het ook mogelijk om een lang weekend weg te gaan naar het Chinese eiland Hainan, wat een soort Dubai ontmoet Europa gevoel heeft.

Ook was het erg leuk om in Guillin zelf te blijven aangezien het omringt is door bijzondere karstelbergen. Na mijn examenweek ben ik ook twee weken naar Shanghai en een week naar Zhangjiajie geweest. Een semester in China studeren geeft dus erg veel mogelijkheden om lekker te reizen!

Tips

Ondanks dat China een zeer goedkoop land is zijn reizen maken altijd duur. Het is dus een aanrader om te zorgen dat je een spaarpotje hebt zodat je lekker veel kan reizen in dit prachtige land! Begin daarnaast ook op tijd, voor China heb je namelijk een visum nodig, en een aanvraag kan een tijdje duren.

Waarom naar het buitenland?

Een periode in het buitenland zorgt ervoor dat je uit je comfort zone moet stappen en ook regelmatig out of the box moet denken, aangezien oplossingen in Nederland daar misschien helemaal niet kunnen. Het zorgt ervoor dat je een boost krijgt in zelfstandigheid, zelfverzekerdheid, maar zorgt er ook voor dat je zelfredzaam wordt.

Stel een vraag aan Anoek

Lees meer stories over