Claire ging een een half jaar op uitwisseling naar Oslo

Ondanks mixed feelings vooraf én het feit dat ze studievertraging opliep had Claire deze ervaring niet willen missen.
Geschreven door Claire
Oslo, Noorwegen

In oktober 2021 kreeg ik te horen dat m’n Erasmus+ uitwisseling naar Oslo hoogstwaarschijnlijk door zou gaan. Ik had me al twee keer eerder aangemeld voor een uitwisseling maar door corona ging dat beide keren niet door. Ik had mixed feelings, ik had er super veel zin in, maar ik was net gestart met m’n master en wist dat op uitwisseling gaan studievertraging tot gevolg zou hebben. Ondanks dit gevoel vooraf was de ervaring het meer dan waard en had ik die zeker niet willen missen.

"Eigenlijk iedereen die ik ken die op uitwisseling is geweest is er super enthousiast over, ondanks eventuele twijfels vooraf."

Voorbereiding

De voorbereiding begon al redelijk vroeg. Halverwege januari 2021 heb ik me aangemeld om in het tweede semester op uitwisseling te gaan. Je kon je top drie keuzes opgeven. Bij mij waren dat Edinburgh (Schotland), Lissabon (Portugal) en Oslo (Noorwegen). Uiteindelijk ben ik geaccepteerd bij de Universiteit van Oslo. Hierna ben ik voor huisvesting in Oslo gaan kijken. Die heb ik uiteindelijk gevonden via SiO, een organisatie die onder andere studentenhuisvesting regelt. Ik heb me ingeschreven voor zes housing types in verschillende student villages via SiO. Uiteindelijk kreeg ik ongeveer een maand voor vertrek een kamer toegewezen.

Financiering

Voorafgaand aan m’n uitwisseling ben ik gaan kijken naar beurzen waar ik voor in aanmerking kwam. Uiteindelijk heb ik een beurs van Erasmus+, een van het Minerva Scholarship Fund en een ov-vergoeding gekregen, waar ik heel blij mee was. Naast de beurzen heb ik gebruik gemaakt van m’n spaargeld en heeft ook m’n familie geholpen financieel gezien.

De eerste week

De eerste week van de uitwisseling was erg leuk, maar ook wennen. De kamer waar ik introk was niet gestoffeerd, waardoor er gelijk na aankomst veel moest gebeuren. Hiernaast was ook de introductieweek bezig. Die week was super leuk en nuttig. Tijdens de introductieweek heb ik veel mensen leren kennen waarmee ik ook daarna omging en nog steeds contact heb.

Leven in het buitenland/vrienden maken

Een half jaar In Oslo was super leuk en leerzaam. In het begin is het wel even wennen aangezien je niemand kent als je aankomt. Maar tijdens de introductieweek leer je genoeg mensen kennen en iedereen verkeert ongeveer in dezelfde situatie en staat er voor open om vrienden te maken. Ook heb ik me aangesloten bij twee studieverenigingen waardoor je ook nieuwe mensen leert kennen.

Het leven in Noorwegen is aan de ene kant te vergelijken met dat in Nederland, beide zijn ontwikkelde landen waar alles vrij goed geregeld is. Aan de andere kant is Noorwegen een echt outdoor land, veel meer dan Nederland. In de weekenden gaan veel mensen naar hun cabins, hiken of langlaufen. Ik zat in een hiking- en outdoor groep waarmee we elke zondag gingen hiken of in de winter langlaufen of schaatsen. Alle wintersportspullen zijn in Noorwegen gratis te huren bij frigo of BUA voor een week.

Aan de universiteit volgde ik vakken international law en Noors, erg interessant en verbredend. Ik hielp ook met het organiseren van een aantal studie-gerelateerde evenementen van de studieverenigingen waar ik lid van was. Verder heb ik trips gemaakt in Noorwegen en Zweden zoals naar de Lofoten (een eilandengroep in het noorden van Noorwegen), Bergen, Stockholm en Göteborg.

Tips

Ondanks dat je misschien twijfelt over naar het buitenland gaan, gewoon doen! Eigenlijk iedereen die ik ken die op uitwisseling is geweest is er super enthousiast over, ondanks eventuele twijfels vooraf. Verder zou ik me ook aansluiten bij een studentenvereniging, zoals een sportclub, ook voor lokale studenten, zodat je naast internationals en uitwissselingsstudenten ook lokale studenten leert kennen. Je komt namelijk als international al best snel in een soort "international hub”, terwijl het juist ook leuk is om veel mensen te leren kennen van het land waar je naartoe bent gekomen.

Waarom naar het buitenland?

In het buitenland studeren is een geweldige ervaring. Je bent echt helemaal op jezelf aangewezen hetgeen spannend, maar ook heel erg leerzaam is. Je leert meer over een andere cultuur, maakt veel internationale vrienden, verbetert je taalvaardigheden en (een beetje cliché) je ontwikkelt jezelf ook. Het is een super leerzame en leuke ervaring en ik zou het zeker aanraden.

Lees meer stories over