Dichtbij maar toch over de grens: een minor in Duitsland

Door haar studie in Berlijn ging een wereld voor Durkje open. Ze leerde niet alleen de stad Berlijn kennen door er regelmatig te verdwalen. Ook kwam ze mensen van over heel de wereld tegen en leerde ze in de tussentijd de Duitse taal.
Geschreven door Durkje
Berlijn, Duitsland
Lees het verhaal van Durkje in Berlijn

Toen ik te horen kreeg dat ik vanuit de Universiteit van Amsterdam op Erasmus+ uitwisseling naar Berlijn kon, was ik ontzettend blij en opgelucht. Maar nu begon het werk pas echt.

“Het is een beetje cliché, maar naast alles over andere culturen, heb ik ook gewoon veel over mezelf geleerd.”

Voorbereiding

Zo moesten er bepaalde documenten naar de Humboldt Universität gestuurd worden en ik diende mij ook zelf te registreren bij de universiteit, wat niet altijd even gemakkelijk bleek. Gelukkig kon ik bij deze registratie aangeven dat ik graag in een studentenwoning van de Humboldt wilde wonen. Dit nam alvast één van mijn grootste zorgen weg: het vinden van een woning in Berlijn is namelijk echt niet makkelijk.



Verder stortte ik mij op het verbeteren van mijn Duitse taalkennis, door Duitse colleges in Amsterdam te volgen en in mijn vrije tijd veel Duitse boeken te lezen en Duitse muziek te luisteren. Voor mij was het beheersen van de taal hetgeen waar ik het meeste tegen opzag en ik besloot daarom eerst nog een taalcursus van de Humboldt voor Erasmusstudenten te volgen voordat het semester in Berlijn begon.

Dit bleek een heel goed besluit, omdat ik niet alleen meer vertrouwd raakte met de taal en ook met de stad en de universiteit. En hierdoor heb ik ook veel mede-Erasmus studenten ontmoet met wie ik goede vrienden werd. Daarom raad ik het volgen van zo’n taalcursus, zeker aan!

Financiering

Mijn tijd in Berlijn heb ik gefinancierd met de lening van DUO en bovendien kreeg ik voor het eerste semester in Berlijn de Erasmus+ beurs en het DIA-Stipendium. Die eerste beurs kan iedereen krijgen die op een Erasmus+ uitwisseling gaat en het DIA-Stipendium is specifiek voor studenten die in Duitsland studeren en dit heeft mij goed geholpen om mij op mijn studie en de buitenlandervaring te kunnen richten.

Leven in Berlijn

Mijn eerste week in Berlijn was dan voornamelijk gevuld met Duitse les in de ochtend en ’s middags het ontdekken van de stad en bijvoorbeeld gaan zwemmen in de Wannsee.

Zeker in mijn eerste halfjaar in Berlijn gingen wij eigenlijk elke dag wel iets doen of bekijken en heb ik zoveel meegemaakt en heel veel plezier gehad. Het met opzet verdwalen in Berlijn en nieuwe buurten ontdekken en nieuwe mensen leren kennen zijn dan ook een paar van mijn favoriete ervaringen van mijn tijd in Berlijn.

Ik ben ook super blij dat ik zoveel vrienden van over de hele wereld heb leren kennen, waardoor ik niet alleen een beter beeld kreeg van Duitsland, Berlijn en het Duitse schoolsysteem, maar ook van zoveel andere landen. Mijn kennis is nu veel internationaler en ik weet ook veel meer over andere culturen en landen.

Het minst leuke aan de hele ervaring was dan ook afscheid nemen van de geweldige mensen die ik heb ontmoet, maar gelukkig is het tegenwoordig redelijk makkelijk om mensen in andere landen te bezoeken en - nu met corona - is videobellen ook een hele goede optie om in contact te blijven.

Waarom naar het buitenland?

Ik vind daarom ook zeker dat je, als de mogelijkheid er is, naar het buitenland moet gaan. Ik heb ontzettend veel over Duitsland en Berlijn geleerd en vond het ook heel interessant om het Nederlandse en het Duitse universitaire systeem met elkaar te vergelijken. Bovendien was het leren kennen van zoveel internationale studenten een enorme interessante ervaring, waar ik nog altijd veel aan heb.

En wellicht een beetje clichématig, maar ik heb toch ook veel over mijzelf geleerd. Bijvoorbeeld over hoe leuk ik het vind om in een ander land te wonen en andere talen te spreken, maar ook dat ik graag in een internationale omgeving zou willen werken. Bovendien hielp het mij te besluiten om ook een internationale master te volgen, wat ik zonder deze ervaring waarschijnlijk nooit gedaan zou hebben.

Stel een vraag aan Durkje

Lees meer stories over